Ga naar de inhoud
Nest gebouwd

'Laagvliegende ooievaars': zijn deze verkeersborden echt nodig?

Het waarschuwingsbord Beeld © Haase Vogelbescherming

Normaal gesproken verwacht je een bord met daarop een ooievaar in een voortuin als er ergens een kindje is geboren. Maar in Den Haag staat er een ooievaarsbord als waarschuwing vlak bij een ooievaarsnest. Een opmerkelijk – maar niet onnodig – verkeersbord.

Nederland is een echt verkeersbordenland. Langs onze wegen en paden staan maar liefst drie miljoen verkeersborden, waarvan 20 procent volgens Veilig Verkeer Nederland overbodig is. Maar dat geldt niet voor het ooievaarsbord, vindt Caroline Walta van de Haagse Vogelbescherming.

Veilig
Lees ook:
Veilig Verkeer Nederland: 600.000 verkeersborden overbodig

"Vlak bij het bord zijn ooievaars actief", vertelt ze aan EditieNL. "We wilden het nest eigenlijk verplaatsen maar dat ging niet omdat er al eieren in lagen. En omdat de ooievaars die het nest bouwen de takken uit de middenberm van de weg blijkbaar het mooist vinden kan dit gevaarlijke situaties opleveren." Het bord moet ervoor zorgen dat voorbijgangers hun snelheid minderen. "Het zijn hele grote vogels die zelf niet bezig zijn met het verkeer. En als ze eenmaal geland zijn duurt het wel even voordat ze weer opstijgen. Als mensen langzamer rijden komt dat de veiligheid ten goede."

Onnodig

Maar kan zo'n bord niet juist voor afleiding zorgen? Volgens Rob Stomphorst van Veilig Verkeer Nederland is een bord als het hiervoor genoemde voorbeeld niet onnodig. "Als het onveilige situaties oplevert is het goed dat er een bord staat. Maar er zijn ook heel veel borden in Nederland die onnodig of verwarrend zijn", zegt hij tegen EditieNL.

Vandalen
Lees ook:
Vandalen proberen broedpaal voor ooievaars om te zagen

Dat ligt vaak aan de hoeveelheid borden en informatie. "Soms staan er heel veel borden bij elkaar en dat leidt af want dan zijn het te veel boodschappen in een keer." Een ander probleem is dat er wel nieuwe borden worden geplaatst maar dat oude dan niet worden weggehaald. "Bijvoorbeeld een bord dat waarschuwt voor de paddentrek. Dat is prima op het moment dat er gevaar is, maar als het bord vervolgens niet wordt weggehaald is het alleen maar verwarrend."

'Grappig en leuk'

VVN ziet het liefst wegen die op zichzelf al zo veilig zijn dat er geen verkeersboden meer nodig zijn. Het ooievaarsbord in Den Haag blijft voorlopig staan laat Walta weten. "Mensen vinden het grappig en leuk en het is ook effectief. Ik heb zelfs verzoekjes gekregen van meerdere mensen uit Nederland die ook zo'n bord willen plaatsen."