Reizen

Deze zomer op vakantie? 'Groene pas maakt reizen weer mogelijk'

15 april 2021 14:07 Aangepast: 15 april 2021 14:57
Foto ter illustratie

Veel mensen snakken op dit moment naar een strandvakantie in een warm land. Toch werd er in de persconferentie dinsdagavond niks gezegd over vakanties en wat er de aankomende zomer mogelijk is. De Europese Commissie biedt hoop: die werkt namelijk aan een 'groene pas' die ervoor moet zorgen dat we komende zomer weer in het vliegtuig kunnen stappen.

EditieNL vroeg via een poll op Instagram hoeveel mensen er al staan te springen om op vakantie te gaan. 16 procent heeft al geboekt, terwijl 84 procent het toch liever nog even afwacht. En dat is ook niet zo gek, want er is nog veel onduidelijkheid over wat er straks mag.

Nood in de reisbranche

Frank Oostdam, directeur van de Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen (ANVR), vindt het niet verrassend dat er in de persconferentie niks is gezegd over reizen. "Er geldt in ieder geval tot half mei een negatief reisadvies voor alle landen. Dat was al in de vorige persconferentie aangekondigd", vertelt hij aan EditieNL.

Toch zou nog een zomer zonder vakanties catastrofaal kunnen zijn voor de reisbranche. "De reissector ligt al bijna vijftien maanden volledig stil. Dat houdt geen bedrijf vol."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Persconferentie Rutte en De Jonge over de coronamaatregelen

Daarom pleit de ANVR er met de nieuwe campagne JustBookIt voor dat mensen weer gaan boeken. Oostdam gaat er vanuit dat we aankomende zomer weer mogen reizen. "Veel mensen zijn dan gevaccineerd en je kunt ook met testen een heel eind komen."

Groene Pas

Ook de groene pas waar door de Europese Commissie aan wordt gewerkt, biedt hoop. Deze pas kan groen licht geven zodat je de grens over mag. De pas bestaat uit drie elementen: een vaccinatiebewijs, een testbewijs en een herstelbewijs dat je al een keer corona hebt gehad. "Je hoeft niet alle drie de elementen te hebben. Als je er een van de drie hebt is dat voldoende", vertelt Europaparlementariër Esther de Lange aan EditieNL.

Op de pas komt een unieke QR-code te staan. "Daarop kan de grenswachter op de luchthaven aflezen: deze persoon heeft groen licht." Als je in Nederland gevaccineerd bent, wordt die informatie doorgestuurd. "Dan kan je in heel Europa laten zien dat je bent gevaccineerd."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tweede proefvakantie gaat begin mei naar Gran Canaria

Mensen hoeven zich volgens De Lange geen zorgen te maken over hun privacy. "Er komt geen Europese informatiebank met jouw medische gegevens." De informatie over jouw vaccinatie komt in een app te staan waarmee je aan kunt tonen dat je bent gevaccineerd. Verder worden deze gegevens niet gedeeld. Dit om te voorkomen dat alle 27 landen aparte systemen nodig hebben.

Op tijd klaar

Maar hoe groot is de kans dat de groene pas ons op weg helpt naar dat witte strand waar we allemaal zo naar verlangen? "Het wetsvoorstel ligt er nu. Dus ik verwacht dat de groene pas er voor de zomer is." Ook is een meerderheid van de Europaparlementariërs voorstander van de pas. "Ik denk dat er zoveel politieke wil achter zit, dat de groene pas voor de zomer al in kannen en kruiken is."

Toch biedt de groene pas geen volledige zekerheid. "Een lidstaat bepaalt wat mag. Deze mag ervoor kiezen om reizigers te weren. Maar de pas maakt de situatie wel een stuk makkelijker."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore