Programma

Koningsdag 2021: feesten met Fieldlab of tompouce voor de tv

14 april 2021 17:32
Koningsdag 2020 vieren op een balkon Beeld © ANP

Drukbezochte rommelmarkten, feestende mensenmassa's en artiesten die met een helikopter van festival naar festival worden gevlogen. Ook dit jaar zal Koningsdag er door het coronavirus niet zo uitzien, behalve voor 10.000 gelukkigen die Koningsdag mogen vieren als testevenement. Is er voor de rest van ons land ook nog wat te beleven?

Het Chasséfeld in Breda zal op zaterdag 24 april volstaan met 10.000 bezoekers. Het Koningsdagevenement wordt georganiseerd door Radio 538 en is dus een testevenement, in samenwerking met Fieldlab. Feesten zonder anderhalve meter afstand dus, maar wel op een andere dag dan 27 april.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Radio 538 viert Koningsdag met 10.000 bezoekers in Breda

Radio 538 kondigde al een flinke line-up aan voor de 'Oranjedag'. Dj's als Afrojack en Armin van Buuren zullen optreden en ook artiesten als Chef'Special, DI-RECT, Racoon, Snollebollekes en Krezip zullen optreden.

Compleet programma

Toch is er ook genoeg te doen voor iedereen die niet aanwezig kan zijn op het evenement. De Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen (KBOV) zegt net als vorig jaar een compleet programma in elkaar gedraaid te hebben. Toen werd Koningsdag omgedoopt tot Woningsdag.

De dag start om 6.19, zegt voorzitter Pieter Verhoeve. "Zonsopgang, met de vlag met wimpel in de top." Vanaf negen uur 's ochtends kunnen kinderen dan gaan buitenspelen. "We doet dat in samenwerking met scouting en speeltuinen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Balkoningsdag: met de hele buurt bingo op het balkon 

Ondertussen klinkt er tussen half 10 en 10 uur klokkenspelmuziek op tientallen plekken. "De klokkenspelersvereniging heeft allerlei liederen uitgezocht voor Koningsdag. Om tien uur volgt het Wilhelmus: vanuit huis, het balkon, de tuin of de speeltuin."

Tompouce

Koningsdag is ook in 2021 volgens Verhoeve niet compleet zonder een oranje snack. "Ga lekker een tompouce halen, dat hoort er natuurlijk bij."

Om 11.00 volgt er een programma met de koning en zijn gezin. "Dat is live te volgen op tv. Het koninklijk gezin wordt in een talkshow ondervraagd en gaat ook met elkaar in gesprek", aldus Verhoeve.

Nationale toost

In de middag is er een speciaal programma voor ouderen. "We hebben ze opgeroepen om een brief te schrijven aan de koning en hun levensverhalen te delen met iedereen. Het heet post aan het paleis. Vorig jaar heb ik namens kinderen brieven overhandigd aan de koning", zegt de voorzitter.

De dag wordt afgesloten met een nationale toost om 16.30 uur, live uitgezonden vanuit Paleis Soestdijk. "Dan drinken we op de gezondheid van elkaar. En zelf hoop ik heel erg dat de terrassen toch een dagje eerder open mogen, laat het ook een feestdag zijn voor de horeca."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore