Ga naar de inhoud
Ratten schieten

Rattenplaag bestrijden met luchtbuks: 'Ze gaan bijna altijd direct dood'

Rattenjager Wil Peperkamp

Amsterdam heeft een rattenprobleem en daar wil de stad kosten wat het kost vanaf. Eerdere maatregelen zoals een voerverbod bleken niet genoeg dus wil de Amsterdamse VVD dat er wordt gekeken naar het afschieten van de ratten. Maar is dit een wel goed idee voor in de stad?

Niet alleen Amsterdam heeft last van rattenoverlast. Ook in de rest van het land wordt dit probleem steeds groter. Alleen al bij het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen stromen de meldingen binnen. In de periode van januari tot medio april 2019 telden ze daar zo’n 124 meldingen. Dit jaar waren het er al 519. En dan zijn er ook nog gemeenten die zelf deze meldingen registeren.

Overal ratten

De VVD in Amsterdam vindt dus dat er maar eens een einde moet komen aan deze overlast. "De rattenoverlast is al tijden een probleem en het wordt alleen maar erger", vertelt Daan Wijnants van VVD Amsterdam aan EditieNL. "Vooral in de Rivierenbuurt, daar zat er zelfs een in de wc van een woning."

Ratten
Lees ook:
Ratten als huisdier? Dit wil je over deze sociale beestjes weten

De gemeente probeert de ratten te bestrijden. Dit deden ze onlangs door het instellen van een voerverbod, maar dat hielp niet. "De gemeente schiet tekort in de aanpak van ratten in Amsterdam. Wij stellen dan ook voor om te kijken naar de mogelijkheden om af te schieten met een luchtbuks."

Luchtbuks

Wil Peperkamp is rattenjager. Met een luchtbuks schiet hij bijna dagelijks op ratten die overlast veroorzaken. Inmiddels schoot hij er al bijna 18.000 dood. Dit doet hij voornamelijk in de late uurtjes. "Ratten komen tevoorschijn als het donker is, dan voelen zij zich veilig. Een uurtje na zonsondergang ben ik op locatie en dan doe ik mijn ding", vertelt hij aan EditieNL.

Daan
Lees ook:
Daan loopt 260 kilometer langs de kust om zwerfafval op te ruimen

De rattenjager vindt het schieten een ideale manier om rattenoverlast te bestrijden. Deze manier is namelijk veel diervriendelijker dan andere methodes. "Je kunt het ook doen met gif, maar gif geeft weer problemen. Dan krijg je doorvergiftiging in de dieren die de ratten opeten." Klemmen zijn ook niet de meest optimale optie. "Dan heb je vaak bijvangsten. Schieten is dan de beste oplossing."

Het schieten voorkomt volgens Peperkamp onnodig lijden. "Een rat is nagenoeg bijna altijd direct dood. Ik schiet met een zwaar kaliber. Dat kun je vergelijken met dat er een baksteen om het beestje valt. Dan is het gewoon gelijk klaar."

Geen speelgoed

Dit lijkt dan voor Amsterdam de ideale oplossing. Toch zal Peperkamp zijn luchtbuks nooit in een stedelijke omgeving gebruiken. "Daarvoor is het veel te gevaarlijk. Er lopen daar veel te veel mensen dus ik durf daar geen enkel risico mee te nemen." Een schot van een luchtbuks kan namelijk dodelijk zijn voor een mens. "Je moet zo voorzichtig doen met dit wapen. Het is geen speelgoed."

Meerdere
Lees ook:
Meerdere katten met luchtbuks doodgeschoten bij Ermelo

Daarom denkt de rattenjager dat dit probleem beter aangepakt kan worden bij de oorzaak: het afval op straat. "Mensen laten brood op de grond achter en voeren dieren ermee, dat is een paradijs voor de ratten." Ervoor zorgen dat er geen eten meer te krijgen is voor de ratten zou volgens hem de beste oplossing zijn voor Amsterdam. "Als er geen voer is, is er geen overlast van ratten. Heel simpel."

VVD

De VVD in Amsterdam zet zo ook nog zijn vraagtekens bij het gebruiken van een luchtbuks in de stad. De partij heeft aan het college gevraagd om deze optie te bekijken. "Maar daarnaast is het ook belangrijk dat er meer werk wordt gemaakt van het ophalen van het afval in de stad", legt Wijnants uit. Maar mocht er toch nog gekozen worden voor de luchtbuks, dan komt Peperkamp uiteraard even langs. "Dan kom ik even een kopje koffie drinken en dan leg ik ze even goed uit waarom het niet kan."