Écht geen grap

Utrechtse visdeurbel groot succes: 32 duizend keer gebruikt

14 april 2021 14:20 Aangepast: 14 april 2021 16:31
De visdeurbel

Het leek een 1 aprilgrap: de visdeurbel. Het publiek kan door middel van een deurbel een sluis laten openen zodat vissen erdoorheen kunnen zwemmen. Het grappige concept blijkt een enorm succes. De bel is inmiddels al 32.000 keer gebruikt. Stadecoloog Anne Nijs kan haar geluk niet op.

Sinds 30 maart is de visdeurbel online te gebruiken. Op de website worden livebeelden uitgezonden van een camera zie zich in de Weerdsluis in Utrecht bevindt. Bezoekers van de website kunnen op de bel drukken zodra ze een vis zien. Hierdoor krijgt de sluiswachter een seintje zodat hij de sluis kan openen om de vissen door te laten.

Terugkerende bezoekers

De website is een hit. "Het is een veel groter succes dan we hadden gedacht", vertelt stadsecoloog Anne Nijs aan EditieNL. Wereldwijd wordt er naar de livestream gekeken. "Het zijn heel veel landen en ook grote aantallen bezoekers uit de verschillende landen. Tot nu toe hebben we 175.000 unieke bezoekers gehad en 735.000 views. Dit betekent dus dat veel mensen vaker de website bezoeken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Visdeurbel weggelachen als 1 aprilgrap: 'Mensen geloven niks meer'

De bel is tot nu toe 32.000 keer ingedrukt. Nijs verwacht dat dit aantal in de komende week snel zal stijgen. "Het is de afgelopen tijd best koud geweest. Maar volgende week wordt het weer warmer en dan zullen er meer vissen zwemmen. We raden dus aan om zeker te gaan kijken."

Enthousiasme

Nijs is erg blij met de aandacht voor de deurbel. "Mensen hebben behoefte aan positief nieuws. Er gaat een hele nieuwe wereld onder water voor ze open. Het is een unieke ervaring voor kijkers en het helpt ook nog mee aan ons onderzoek naar alle vormen van leven in de grachten."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

In shock door documentaire over visserij, maar passen we ons gedrag ook aan?

De deurbel trekt ook veel bekijks bij de Utrechtse gracht. "Het is erg leuk voor de sluiswachter dat er mensen komen kijken. Door het enthousiasme van de mensen beleeft hij er veel plezier aan." En ook voor de vissen is het concept erg behulpzaam. "Hoe meer meldingen, hoe vaker de sluiswachter weet dat er iets zwemt. Dat is voor de vis dus top want die hoeft niet lang te wachten."

Meer visbellen

Dankzij het succes van de bel denkt Nijs dat deze volgend jaar opnieuw gebruikt zal worden. "Het is natuurlijk helemaal nieuw voor ons maar we leren hier ook heel veel van. Dus volgend jaar gaan we dit zeker nog eens doen, en misschien zelfs beter."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Congres VS hoort topmannen techbedrijven over nepnieuws

Ook denkt Nijs dat er een mogelijkheid is om op meerdere plekken in het land gebruik te maken van de visdeurbel. "Maar dan moet het wel op een plek zijn waar het nodig is, zoals hier in Utrecht. We krijgen er al wel mailtjes over." Het bijzondere aan de Weerdsluis is dat het een monument is. "En dus wordt deze nog met de hand geopend. Veel sluizen gaan automatisch dus dan is zo’n deurbel niet echt nodig."

Geen 1 aprilgrap 

En wordt de deurbel nog steeds gezien als grap? Dat zeker niet, maar mensen vinden het nog steeds grappig. "Het wordt nu wel serieuzer genomen nadat mensen het met hun eigen ogen hebben gezien. Maar de grappigheid blijft. Sommigen hebben nu zelfs een nieuwe hobby eraan overgehouden."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore