Op klaarlichte dag

Bijzondere beelden: bever gespot in Bossche woonwijk

14 april 2021 12:44 Aangepast: 14 april 2021 12:47
Beeld © Gemeente 's-Hertogenbosch

Het zijn bijzondere beelden: een bever liet zich deze week op klaarlichte dag zien in een woonwijk in Den Bosch. En dat terwijl bevers normaal gesproken vooral in het donker naar buiten komen. De gemeente zette een video van het dier op Facebook.

De bever werd gespot in een woonwijk in de buurt van het IJzeren Kind, een klein meer in Den Bosch. In de gedeelde video loopt het knaagdier rustig door het gras. Volgens de gemeente was het jongvolwassen dier waarschijnlijk op zoek naar een eigen territorium.

Aanpassen aan de stad

Hoewel we er gek van opkijken als we een groot dier als een bever opeens zien, is het toch niet zo zeldzaam als we misschien denken. "Het komt weleens voor. Bevers zijn vooral bezig met takken verzamelen, meestal doen ze dat in de schemering en 's nachts", vertelt Glenn Lelieveld van de Zoogdiervereniging.

"Maar de dagen zijn lang en de nachten zijn kort dus het kan in rustige gebieden voorkomen dat we ze overdag zien."

Tekst loopt door onder video

Ook zijn bevers er net als veel andere dieren goed in om zich aan te passen aan menselijke activiteiten. "Zolang we maar doen wat we altijd doen, passen dieren zich daarop aan. We weten ook van otters middenin Groningen en bevers middenin Lelystad", zegt Lelieveld.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vos dwaalt door centrum Amsterdam: 'Hij was uitgeput'

"Dat zijn plekken dat je denkt: huh? Maar het komt gewoon voor. Dieren kunnen zich steeds beter aanpassen in een stedelijke omgeving."

Familiedieren

Het zou volgens Lelieveld kunnen dat er meer bevers in de buurt van het IJzeren Kind zitten. "Bevers zijn echt familiedieren: pa, ma en de kinderen. Ze maken een burcht van takken, met de ingang onder water."

Als je ze tegenkomt, laat ze dan vooral met rust. "Geniet ervan, het is een bijzondere ervaring. Maar blijf wel op afstand. Blijf op het pad en maak daar een leuke foto, zodat ze niet schrikken. Hou je voorspelbare gedrag."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore