Vaccinatie

'Ruim helft 60-minners wil geprikt worden met AstraZeneca'

13 april 2021 18:14 Aangepast: 13 april 2021 18:25
Ampullen met het coronavaccin van AstraZeneca Beeld © ANP

56 procent van de mensen tussen de 18 en 60 jaar wil graag geprikt worden met het AstraZeneca-vaccin. Dat blijkt uit een onderzoek van DVJ Insights in opdracht van EditieNL. Dat merken ook huisartsen, die massaal gebeld worden door mensen die de bijwerkingen voor lief nemen. De huisartsen mogen die 60-minners alleen niet meer prikken.

Eind vorige week besloot het kabinet op advies van de Gezondheidsraad dat mensen onder de zestig jaar niet meer geprikt worden met AstraZeneca in verband met mogelijke bijwerkingen. Maar een groot deel van die groep wil het vaccin dus gewoon hebben.

"Wij krijgen dagelijks telefoontjes van mensen die toch heel graag met AstraZeneca gevaccineerd willen worden", vertelt huisarts Ilona van Nispen tot Pannerden-Moorrees aan EditieNL. "Jongere mensen die in een kwetsbare groep vallen zijn geïnteresseerd. En ook mensen die zelf in de zorg werken en in aanraking komen met mensen met Covid-19 zeggen: prik mij alsjeblieft met AstraZeneca."

Verwarring

Ook de huisarts staat achter doorprikken. Het risico is volgens haar ontzettend klein. "Maar de winst is groot voor ons allemaal. De wereld kan sneller open", zegt ze. "We noteren de namen maar er is heel veel verwarring. De Gezondheidsraad heeft ook gezegd dat we mensen van onder de 60 mogen vaccineren als ze dat willen, maar dat is nog niet echt bevestigd. Dus er is heel veel chaos."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Huisarts over AstraZeneca: 'Vaccins maar onder kennissen verdeeld'

De vaccins die daardoor overblijven, worden als het aan de huisarts ligt toch gewoon gebruikt. "We gaan ze niet weggooien. Die ga ik inzetten voor mensen die dat wel willen en nodig hebben. En dan ga je eerst kijken naar je lijst met kwetsbaren."

Op de plank

Hoeveel AstraZeneca-vaccins liggen er door de prikstop inmiddels op de plank? Volgens vacinatieteller Yorick Bleijenberg is dat onduidelijk. Bleijenberg houdt op zijn Twitteraccount vaccinatiecijfers bij. "We weten dat er in de afgelopen week zeker 500.000 vaccins zijn binnengekomen. De vraag is alleen of die zijn uitgereden naar de huisartsen, en we weten ook niet hoeveel prikken huisartsen al hebben gezet."

Dat komt volgens Bleijenberg doordat de registratiesystemen nog niet goed op elkaar zijn aangesloten. "We zijn ruim negentig dagen aan het prikken en we hebben daar nog steeds geen goed zicht op", zegt Bleijenberg. "Centraal weten we het gewoon niet. Vandaar dat ook de afgelopen twee dagen de vaccinatiecijfers niet zijn bijgewerkt door het RIVM. Heel veel vaccins liggen gewoon bij de huisartsen. Of niet, misschien is het allemaal weg geprikt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vertragingen met vaccinaties na stoppen AstraZeneca 60-minners

Of we het zonder het AstraZeneca-vaccin ook gaan redden, is volgens hem lastig te zeggen. "We weten ook niet wat er gaat gebeuren met de levering van andere vaccins." Vanmiddag nog liet farmaceut Johnson & Johnson weten de de uitrol van het Janssen-coronavaccin in Europa uit voorzorg uit te stellen in verband met mogelijke bijwerkingen. "Het zou beter zijn als AstraZeneca ook volop benut kan worden."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore