Haagse Bos

Fotografen in de bosjes voor babyvosjes: 'Blijf op het pad'

13 april 2021 15:59 Aangepast: 14 april 2021 11:02
Jasper wist een vossenpup vast te leggen Beeld © Jasper van der Vos

Het hart van elke natuurfotograaf gaat er waarschijnlijk sneller van kloppen: babyvosjes op de foto vastleggen. Twee jonge vosjes in het Haagse Bos trekken dan ook veel bekijks van fotografen, die hopen een glimp van de dieren op te vangen. Fotograaf Jasper van der Vos (ja, zo heet hij echt) lukte het de vosjes voor zijn camera te krijgen. "Het geeft echt een kick."

Jasper werkt normaal gesproken in de horeca en heeft nu dus extra veel tijd om zijn hobby natuurfotografie uit te oefenen. "Zeker in deze bijzondere tijd is dat naar boven gekomen. Ik ben veel naar buiten gegaan en veel op pad geweest", vertelt hij. "Mijn passie ligt in heel de natuur en vooral bij dieren."

Vossenhol

Hij legde de laatste tijd vooral vogels vast. Toen hij afgelopen weekend in het Haagse Bos in Den Haag liep, was hij dan ook eigenlijk op weg naar jonge bosuiltjes. "Tot een man vroeg of we van het vossenhol wisten."

Dat liet de natuurfotograaf zich geen twee keer zeggen en dus nam hij er een kijkje. "Ze hebben daar een burcht gebouwd, ze lagen best wel in de bosjes verstopt", vertelt Jasper. "Uiteindelijk ging een van de twee heel parmant op een stukje zand zitten en liet zich daar echt even fotograferen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vossenfamilie woont in de tuin van Paul: 'Ik denk dat ze er geboren zijn'

Dolblij is Jasper met het resultaat. "Ik vind het super gaaf. Voor mij is het mijn passie. Het geeft echt een kick, zeker als de foto helemaal klopt", zegt hij.

Op het pad blijven

En Jasper is zeker niet de enige. Volgens lokale omroep Den Haag FM liggen de fotografen massaal in de bosjes. Dat kan volgens boswachter Mark Kras van Staatsbosbeheer niet zoveel kwaad, zolang ze maar op het pad blijven. Er staat dan ook een informatiebord met regels.

"Toen ze net gespot waren, was het nog onbekend, maar nu komen er steeds meer mensen", vertelt Kras. "Als iedereen op het pad blijft, gaat dat wel goed. Het werkt ook twee kanten op: als de fotografen netjes op het pad blijven, dan blijven de vossen rustig in hun hol en komen ze af en toe naar buiten. Dan kunnen de fotografen weer foto's van ze maken en raken de vossen niet verstoord."

De vossen zijn er overigens ook vroeg voor de tijd van het jaar. "Over het algemeen worden ze in maart geboren en zitten ze dan nog een week of drie in hun hol. Deze zijn al even te zien. Ik weet niet precies waar het aan ligt maar blijkbaar is het een gezond paar vossen."

Geen bedreiging

De vossen in het Haagse Bos zijn het in principe wel gewend dat ze veel mensen zien. "De vos leeft in de stad en zal daar ook z'n voedsel vinden. Die babyvosjes zien die mensen en die telelenzen en leren dat dat geen bedreiging is."

Als de mensen zich gedragen, zullen de vossen zich nog wel een maandje laten zien. Dus: blijf op het pad en voer ze niet. "Je moet alle wilde dieren niet voeren. Dan worden ze afhankelijk van mensen, en wat wij kopen is ook veel te ongezond voor ze."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore