Zelfisolatie

Coronaproof maatje voor Mus (4) gezocht: 'Ze mist het spelen zo erg'

12 april 2021 18:02 Aangepast: 12 april 2021 18:11
Irene is bezorgd om de situatie van haar dochter Mus

De 4-jarige Mus wil dolgraag weer spelen met andere kinderen. Maar vanwege de kwetsbare situatie van haar moeder zit ze al ruim een jaar in zelfisolatie. Daarom zijn haar ouders op zoek naar een speelmaatje voor het meisje. "Op straat ziet ze andere kindjes met elkaar spelen, maar zij mag het niet."

Irene Kroes, de moeder van Mus, heeft ernstige astma. Het gezin zit daarom sinds maart in zelfisolatie in Utrecht. "Sommige periodes konden we iets versoepelen. Afhankelijk van de besmettingscijfers kijken we steeds wat er mogelijk is. Maar sinds december is er weinig ruimte."

Sociaal meisje

Dat betekent voor Mus geen speelafspraken met vriendjes en vriendinnetjes. "We merken aan haar dat ze het contact met andere kinderen heel erg mist. Dat benoemt ze ook. Op straat ziet ze andere kindjes met elkaar spelen, maar zij mag het niet. Dat vindt ze jammer, want ze is heel sociaal. Als er iemand aan de deur staat wil ze meteen een praatje maken."

Mus Mus

Bezorgd

Irene maakt zich zorgen om haar situatie. "Mus is een sterk, veerkrachtig meisje dat zich goed kan vermaken. Maar wat heeft anderhalf jaar lang alleen zijn met je ouders voor effect op de ontwikkeling van een peuter? Daarnaast mist ze ook een heel jaar school, terwijl dit juist de fase is waarin ze de schoolse vaardigheden hoort te leren."

Oproep

Op Twitter heeft Irene een oproep geplaatst om een speelmaatje te vinden voor haar dochter. "Ik hoop iemand te vinden die in een soortgelijke situatie zit. Bijvoorbeeld een kindje dat kwetsbaar is en niet naar school gaat, of ook uit een gezin komt dat in isolatie zit. Het zou geweldig zijn als Mus met iemand kan spelen zonder dat we niet continu in de gaten hoeven te houden of er niet gehoest of geknuffeld wordt. Ze moet gewoon weer zorgeloos kunnen spelen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Kettingkledingruil': coronaproof tweedehands kleding ruilen

Het liefst vindt ze iemand in de regio Utrecht. "Ik ben wel bereid een stukje te rijden, maar hoe laagdrempeliger hoe beter. Ik ben ook nog 32 weken zwanger, dus het kost allemaal wat meer energie."

Vaccinatie

In de tussentijd hoopt Irene gauw een uitnodiging voor haar coronavaccinatie te krijgen. "Dat vind ik nog het frustrerendst van allemaal: er is gewoon een oplossing. Als ik ben gevaccineerd kan Mus weer naar school. Eerst zou dat plaatsvinden in februari, toen werd het maart, daarna mei en nu mag ik hópen dat het juni wordt. Elke keer moeten we Mus weer uitleggen dat ze helaas nog langer moet wachten. Keer op keer een grote teleurstelling."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore