Proef met implantaat

Aap bestuurt computer met brein: uitkomst voor ALS-patiënt?

12 april 2021 13:13 Aangepast: 12 april 2021 18:43

Een opmerkelijke proef in Amerika: daar heeft een aap een computerspel bestuurd met uitsluitend zijn hersenen. Wetenschappers hebben een implantaat in het brein van het dier geplaatst dat de hersenactiviteit van het dier volgt. De chip kan lezen wat het dier wil doen en het vervolgens uitvoeren. Kan dit straks bij mensen ook gebruikt worden?

Het doel van dit experiment is om te kijken of mensen met een verlamming uiteindelijk toch een computer kunnen besturen. Het klinkt misschien als iets uit de verre toekomst maar het is dichterbij dan je denkt. Het UMC Utrecht heeft inmiddels twee ALS-patiënten voorzien van een soortgelijk implantaat.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Startup Elon Musk toont aap die Pong met brein bestuurt

"Bij mensen met ALS vallen spierfuncties geleidelijk uit", legt Nick Ramsey, neurowetenschapper van UMC Utrecht Hersencentrum, uit aan EditieNL. "Hand-, spraak- en oogbewegingen werken niet meer en dus kunnen deze mensen op geen enkele manier communiceren." Door een implantaat in het brein kunnen hersenactiviteiten worden opgevangen.

Muisklik

"Deze elektroden zetten de hersenactiviteit om in een muisklik, waardoor de patiënten kunnen communiceren. Als zij proberen hun vingers te bewegen, gebeurt er niets. Maar de hersenen sturen die signalen in feite aan. En die signalen kunnen we omzetten in een muisklik, waarmee ze de computer kunnen bedienen." Dit kon eerder al in grote laboratoria waar veel apparatuur bij kwam kijken, maar met de implantaten die nu geplaatst zijn kunnen de patiënten er ook thuis een computer mee aansturen. Dat is het grote voordeel.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Techmiljardair Musk stopt computerchip in hersenen varken

Pieter Roelfsema, directeur van het Nederlands Herseninstituut, denkt dat we dit in de toekomst vaker gaan zien. "In het UMC Utrecht wordt dit onderzocht bij patiënten met ALS, maar het kan ook worden ingezet als mensen om een andere reden verlamd zijn of niet meer kunnen praten. Denk bijvoorbeeld aan mensen met Parkinson, of mensen die een hersenbloeding hebben gehad."

In de video hieronder zie je hoe het onderzoek van UMC Utrecht verloopt.

Bekijk hier het item over dit onderwerp van EditieNL:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore