Klagende buurt

Piepende tram in IJsselstein leidt tot irritatie: 'Het is intens hoog'

09 april 2021 17:40 Aangepast: 09 april 2021 17:55
Jeroen Linschoten woont in de buurt van de piepende tram

Buurtbewoners in IJsselstein zijn er helemaal klaar mee. In de Utrechtse stad rijdt een nieuwe tram die een hoog, piepend geluid maakt als hij door de bocht gaat. Waarom kunnen mensen zo slecht tegen vervelende geluiden?

Al veertig jaar rijdt er een tram door de gemeente IJsselstein. Er wonen veel mensen langs het spoor maar voorheen waren er geen klachten over geluidsoverlast. Sinds er een nieuwe tram rondrijdt is dat wel anders. "Dit hypermoderne nieuwe ding geeft veel geluidsklachten", vertelt buurtbewoner Jeroen Linschoten.

Klachten

Hij woont bij een halte waar de tram langskomt. "Het is zo’n intens hoog geluid", vertelt hij aan EditieNL. "De frequentie ook. De tram rijdt van half zes in de ochtend tot één uur ’s nachts. Elk uur komen er een paar langs."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Decibelboete: Rotterdam wil af van geluidsoverlast door sportwagens

De tram rijdt inmiddels acht weken rond. "Vanaf dag één zijn er al klachten over dit geluid." Linschoten heeft het gevoel dat de bewoners aan het lijntje worden gehouden door de provincie. "Zij zeggen: we weten het ook niet precies, we hebben geen oplossing. We hebben niet het gevoel dat we serieus worden genomen. Dat maakt dat we er een vervelend gevoel aan overhouden."

Nagels over een schoolbord

Maar wat maakt die piep dan zo irritant? "Het is een irritant, krassend geluid, net als nagels over een schoolbord. Daar hebben we niet zo’n goed gevoel bij", vertelt KNO-arts Dennis Kox. Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar onze reactie op vervelende geluiden. Hierbij werd er getest welke delen van de hersenen erop reageren. "Dat blijkt de amandelkern te zijn. Daar zit een deel van je emotie. Hierdoor wekken de geluiden een negatieve reactie op."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Poepoverlast in Groningen: aalscholvers kleuren binnenstad wit

Het volume van het geluid is niet de oorzaak van de reactie. Het zit 'm voornamelijk in de geluidsfrequentie. "Een kras op een schoolbord is voor in de klas net zo vervelend als achter in het lokaal." Je hoeft het geluid zelfs niet eens te horen om erop te kunnen reageren. "Als je eraan denkt voel je het al."

Frequenties

Bepaalde frequenties vangen onze oren beter op dan andere. "Zo zijn er frequenties die we de hele dag horen, die filter je weg. Maar als er een nieuw, hoger zingend vogeltje in de buurt is, kun je die best irritant vinden. Ondanks dat een duif misschien al een uur geluid maakt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ultrasoon geluid: de behandeling tegen het coronavirus?

Het hoge geluid van de tram horen mensen niet vaak, dus zijn ze de frequentie niet gewend. Irritante geluiden hoeven overigens niet per se hoog te zijn. "Er zijn ook lage bromtonen die we vervelend vinden. Alles wat niet als normaal wordt beschouwd valt op."

Gehoorschade

Gehoorschade oplopen door de piepende tram lijkt Kox echter zeer onwaarschijnlijk. "Ik kan me niet voorstellen dat het zo hard is dat het boven de 80 decibel uitkomt. Als je dat acht uur lang op je oren hebt levert dat schade op. Bij deze situatie is dat alleen het geval als je met je oor naast de rails gaat zitten."

Dit geluid is dus niet gevaarlijk, maar vooral heel vervelend. "Het is onvoorspelbaar en onverwacht, dat maakt het irritant. Geluiden van de snelweg zijn wel continu, dus die filter je weg. Maar bij zo’n piep kan dat niet."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore