Online identiteit

AMFI biedt zomercursus digitale mode aan: 'Dichterbij dan verwacht'

10 april 2021 12:00 Aangepast: 12 april 2021 08:12
Modeontwerpster Amber Jae Slooten

Digitale kleding is in opkomst, als we het Amsterdam Fashion Institute (AMFI) mogen geloven. De universiteit lanceert de zomercursus Digital Fashion Designing voor iedereen die voorbereid wil zijn op een nieuw digitaal tijdperk in de mode-industrie. Hoe werkt digital fashion precies?

Modeontwerper Amber Jae Slooten houdt zich al een paar jaar bezig met het ontwerpen van digitale kleding. Dit zijn kledingstukken die je digitaal 'aan kunt trekken'. "Je uploadt een foto van jezelf, daarna passen ze de kleding op je foto. Dit kan in wat voor pose dan ook", legt Amber uit aan EditieNL. "Ook bijvoorbeeld mensen in een rolstoel kunnen ermee gekleed worden."

Digitale identiteit

De kleding die door Slooten is ontworpen is te vinden en te dragen via DressX.com. Slooten vindt dat deze digitale kleding ideaal is in deze tijd van videobellen. "We leven in een digitale wereld waarin foto’s van jezelf belangrijker zijn dan je werkelijke uiterlijk. Soms is videobellen de enige manier waarop we collega’s zien. Met deze kleding kun je jezelf online aankleden en een identiteit creëren."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Modeopleiding Amfi onder vuur: studenten klagen massaal over onveilige cultuur

De modeontwerper studeerde in 2016 als eerste met een digitale collectie af op AMFI. "Toen was er nog veel weerstand en werd ik voor gek verklaard. Nu zijn er meer mensen die het willen." Ze denkt dat het dragen van digitale kleding dichterbij is dan verwacht. "Het bestaat al op Instagram en Snapchat. Hierop heb je filters met kleding die je aan kun trekken. Het is allemaal niet zo ver weg meer."

Influencers

Maar naast leuk en handig is het ook duurzaam. "Voor influencers is dit bijvoorbeeld een goede oplossing. Zij hoeven zo geen fysieke kleding meer te verspillen voor een foto. Anders trekken ze de jurk een keer aan voor een foto en doen ze het daarna weg. Digitaal kun je je eindeloos uitdrukken met verschillende soorten kleding."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tweet of hologram kopen? Zo krijg je een NFT

Slooten hoopt dat er uiteindelijk meer digitale kleding zal komen dan fysieke kleding. "En dat de fysieke stukken dan ook veel meer waarde krijgen." 

Snapchat filter

Ook Dept houdt zich bezig met digitale mode. Het kledingmerk ontwierp jassen die gedragen kunnen worden op Snapchat. Ook maakt het bedrijf gebruik van NFT’s: online bestanden die aangeschaft kunnen worden met crypto. "Wij hebben virtuele puffer jackets ontworpen, met virtual reality. Samen met Snapchat hebben we een filter gemaakt", vertelt woordvoerder Marjan.

Via de app is het filter aan te schaffen "Hij scant je hele lijf en het filter wordt dan over je eigen kleding heen gelegd. Het hele filter draait met je mee. Je kunt de jas dus helemaal om je lichaam dragen. Het is een volledig digitaal kledingstuk."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore