Ga naar de inhoud
NFT

Tweet of hologram kopen? Zo krijg je een NFT

Ytje en Rutger maken NFT's Beeld © EditieNL

Beelden van historische sportmomenten zijn tegenwoordig te koop als NFT. Voetbalclub PSV verkoopt sinds deze maand legendarische momenten zoals de De Europa Cup I-winst in 1988 als een zogeheten non-fungible token. Maar ook hologrammen, kunst en tweets worden verkocht als NFT. Wat is het eigenlijk en hoe werkt het precies?

Een NFT kan van alles zijn. Bijvoorbeeld een muziekalbum, een digitaal kunstwerk of een post op sociale media. Zo werd bijvoorbeeld de allereerste tweet ooit verkocht als NFT. Door een NFT aan te schaffen word je eigenlijk eigenaar van een digitaal product, zonder dat je daarmee ook speciale rechten krijgt. De maker heeft dus nog steeds de auteursrechten.

NFT-kunst

Rutger van der Tas is NFT-kunstenaar en verkoopt mixen van schilderijen die hij heeft gemaakt. Deze bewerkt hij online en maakt er bijvoorbeeld een collage of een gifje van. "Zo kan ik schilderijen dat ik eerder heb gemaakt waar ik goede foto’s van heb, online zetten zonder dat ik het schilderij nog heb."

Eerste
Lees ook:
Eerste tweet ooit verkocht voor 2,9 miljoen dollar

Hij werkte bijvoorbeeld ook mee aan een parodie op de Nachtwacht. "Drieëndertig kunstenaars hebben allemaal een gedeelte van het werk gekregen. Wij hebben drie varianten daarvan gemaakt." Het werk bestaat uit maar liefst vierendertig verschillende laagjes. Als koper kun je dan kiezen welke laagjes je uiteindelijk wilt zien op het schilderij. Deze laagjes kunnen los aangeschaft worden, of als geheel. "Dan krijgt de kunstenaar direct dat geld."

Online verkoop

Volgens Rutger is het verkopen van een NTF niet zo makkelijk. "Alles gebeurt online. Als je eenmaal je bestandje hebt ga je naar de website waar je het wil 'minten', ofwel aanmaken. Dan kun je het bestand uploaden. Hier betaal je wat transactiekosten voor", legt Rutger uit aan EditieNL.

Wanneer je deze stappen hebt doorlopen heb je van je bestand een NFT gemaakt. "En dan kunnen andere mensen het direct kopen." Om iets te kopen of verkopen heb je ook een online wallet nodig. "Ik zet mijn werken online, de koper krijgt dan mijn werk in zijn wallet en ik krijg de betaling in ether, een cryptomunt."

NFT
Lees ook:
NFT van DJ Don Diablo met hologram levert 170.000 euro op

Ytje Veenstra is ook NFT-kunstenaar werkte samen met Rutger mee aan de eigentijdse Nachtwacht. "Ik werd aan de mouw getrokken zo van: je moet er ook aan meedoen, hartstikke leuk", vertelt ze aan EditieNL.

Zelf maakt ze voornamelijk tekeningen. Ze ziet NFT’s als een nieuwe manier van werken. "Ik ben zelf eigenlijk illustrator en maak veel vrij werk. Normaal komt het dan op een website en dat is het dan. Verkopen kan wel maar daarvoor moet je toch prints maken, en dan is het hopen dat iemand het koopt. NFT werkt veel directer. Het voelt heel toegankelijk."

Voor Ytje en Rutger biedt het verkopen van NFT’s ook een uitkomst in deze tijden van corona. "We zijn nog steeds dicht dus je zit thuis", legt Ytje uit. "Online heb je nu een enorme community. Het is heel leuk dat je zo’n internationale groep hebt en dat je elkaar aanmoedigt en motiveert."

NFT-hulp

Maar zijn NFT’s ook daadwerkelijk de toekomst? Huibert-Jan van Roest, mede-eigenaar van NFTs.nl, denkt van wel. Met zijn bedrijf helpt hij met de technische, juridische en creatieve kant van het lanceren van een NFT. "Er komt zoveel op ons af nu, het is bizar", vertelt hij aan EditieNL.

Cryptomunt
Lees ook:
Cryptomunt ether bereikt recordhoogte: koers verdrievoudigd sinds januari

Mensen komen naar Van Roest toe omdat ze graag iets willen doen met een NFT. "Een muzikant die iets wil met de techniek, maar niet weet hoe en wat. Of iemand die de technische skills wel heeft, maar niet weet hoe je iets creatiefs kunt maken. Deze mensen kunnen bij ons terecht."

Inburgering

Volgens Van Roest gaat het bij NFT’s nu vooral om kunst maar hij ziet in de toekomst ook andere dingen verkocht worden in de vorm van een NFT. "Het kan alles zijn: toegangskaartjes voor evenementen, diploma’s en ook een rijbewijs kan als NFT." Maar het zal waarschijnlijk nog wel even duren voordat we zover zijn. "We gaan het steeds meer zien. Als het steeds meer ingeburgerd raakt zullen mensen allemaal een wallet op hun telefoon hebben."

Heeft het kopen van een NFT nu dan al wel zin? "Tijd moet dat een beetje bewijzen. Wat je eigenlijk koopt is een bewijs van echtheid. Het kan een investering zijn. Je koopt iets, je bent iets van je crypto kwijt en krijgt er een kunstwerk voor terug. Het is heel snel. Je kunt het dan weer met winst verkopen als de waarde toeneemt."

Speciaal voor EditieNL heeft Huibert-Jan van Roest een NFT gemaakt van EditieNL. De NFT is via deze site te koop

Bekijk hier de video van Bright

09:02