Coronamaatregelen

Winkelen zonder afspraak dankzij shoplicht

08 april 2021 11:28 Aangepast: 08 april 2021 14:15
Matthias van der Meulen is mede-initiatiefnemer van de shoplichten Beeld © EditieNL

Groen als er binnen nog plek is, rood als het maximumaantal klanten bereikt is. Steeds meer winkels in Nederland werken met zogenoemde 'shoplichten'. Op die manier kan er tussen de shopafspraken door gewinkeld worden zonder dat daarvoor een reservering nodig is.

Het shoplicht moet ervoor zorgen dat je veilig naar een winkel kan gaan zonder afspraak. Tussen de shopafspraken door, als er ruimte is voor klanten in de winkel, gaat het licht op groen. Het apparaat is dus niet bedoeld ter vervanging van het afsprakensysteem, maar als aanvulling.

Voorbijgangers

"Dit is interessant om naast de gemaakte afspraken ook de klanten te helpen die toevallig voorbijlopen", vertelt Matthias van der Meulen, commercieel manager van Plaatprinten.nl en mede-initiatiefnemer van het shoplicht, aan EditieNL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Plan kabinet: eind april versoepelingen horeca, winkels en onderwijs

Daarnaast wordt de plaatselijke middenstand ermee gesteund. "Anders zou je voor kleine dingen minder snel naar de winkel gaan. Dan leg je misschien geen afspraak vast, maar bestel je eerder online." Volgens Van der Meulen zijn er nu 200 tot 400 exemplaren verkocht. 

Vier uur van tevoren reserveren

Zo'n shoplicht kan weleens een uitkomst zijn, denkt Udo Delfgauw van InRetail. "Die vieruursregeling werkt niet", zegt hij tegen EditieNL. Uit onderzoek van InRetail blijkt dat 20 procent van de consumenten na het maken van een afspraak niet komt opdagen. "Dat gat kan je niet meer vullen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Klanten komen steeds vaker niet opdagen bij afspraak winkel'

"Ook als het shoppen op afspraak wordt opgeheven kan zo'n shoplicht nog interessant blijven. Want je zit dan waarschijnlijk nog steeds met een maximumaantal klanten per winkel."

Overtreding

Met het in gebruik nemen van een shoplicht overtreden winkeliers officieel de coronamaatregelen. Volgens de Rijksoverheid mag publiek alleen een winkel betreden met een bevestiging van het gereserveerde tijdslot. Tussen het maken van de afspraak en het bezoek moet minimaal vier uur zitten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore