Ga naar de inhoud
Imagoschade

AstraZeneca-vaccin wordt Vaxzevria: 'Het klinkt positiever'

Foto ter illustratie Beeld © ANP

AstraZeneca heeft enorme imagoschade opgelopen. Dit vanwege het mogelijke verband tussen het vaccin en trombose. Een nieuwe naam voor het vaccin is inmiddels goedgekeurd door het Europees Medicijnen Agentschap: Vaxzevria. Maar kan zo'n naamsverandering de reputatie nog herstellen?

De naam AstraZeneca zal niet volledig verdwijnen. Het bedrijf produceert namelijk nog steeds onder deze naam vaccins tegen het coronavirus. Alleen de naam van het vaccin (voorheen voluit 'Covid-19 vaccin AstraZeneca') zal dus veranderen. 

Van naam veranderen in het bedrijfsleven komt vaker voor. Zo heette chipsmerk Lay’s vroeger Smith’s. En de welbekende zoekmachine Google stond vroeger bekend als Backrub. Ook is een naam veranderen in verband met imagoschade niets unieks.

Rebranding

Maar of het zin heeft is bij een vaccin nog maar de vraag. Merkspecialist Mary Hoogerbrugge heeft er haar twijfels over. "Een naamswijziging heeft alleen zin als je ook echt iets veranderd hebt. Puur een andere naam erop plakken, zal niet zoveel uitmaken", vertelt ze aan EditieNL.

EMA:
Lees ook:
EMA: mogelijk verband AstraZeneca en trombose, maar voordelen vaccin wegen zwaarder

Bij rebranding gaat het volgens haar namelijk niet alleen om de naam, maar ook om het verhaal dat je vertelt. "Ze moeten zich dan opnieuw voorstellen. Mensen moeten worden gerustgesteld en ze moeten laten zien welke kwaliteit ze bieden. Ze moeten een verhaal hebben waarmee ze het vertrouwen weer herstellen."

Van naam veranderen wanneer er sprake is van imagoschade is ook geen voor de hand liggende keuze. "Daarmee zeg je eigenlijk we gaan even van de radar, begraven deze naam in de grond en dan zal iedereen het wel vergeten."

AstraZeneca-vaccinaties
Lees ook:
AstraZeneca-vaccinaties stilgelegd: dit zijn de cijfers

De naamverandering door AstraZeneca kan dus riskant zijn, vindt ook merkenadviseur Pierre Konings. "Het gaat om je reputatie, om transparantie en om betrouwbaarheid. Je kunt beter de strategie gebruiken om onderzoek te doen naar de risico’s van het vaccin en daar transparant over te zijn."

Vaxzevria

Maar hoe zit het eigenlijk met de nieuwe naam Vaxzevria? "De naam AstraZeneca blijft in stand, want zij blijven fabrikant. Alleen het vaccin verandert van naam, dat is wel gebruikelijk bij vaccins."

De nieuwe naam is volgens Konings korter en makkelijker dan de oude benaming. "Het is makkelijker te onthouden dan die hele lange riedel. 'Vax' verwijst naar vaccin en 'zevria' is een positieve klank. Vaxzevria klinkt vrolijk en dit kan op de lange termijn helpen."