Thuiswerken

Coronalunch: 'Snel achter de laptop wat naar binnen schuiven is niet goed'

10 april 2021 10:00 Aangepast: 14 april 2021 09:53
Beeld © EditieNL

Al ruim een jaar werken we zoveel mogelijk thuis. Gezellig samen lunchen in de kantine behoort voor velen dan ook tot een ver verleden. Onze lunchpauze houden we regelmatig met ons bord achter het toetsenbord. Hoe ongezond is dat?

Even snel een boterham naar binnen proppen terwijl je aan het werk bent, erg goed is het niet voor je. "Als je achter je computer eet, ben je afgeleid", zegt Marianne Rook van de Maag Lever Darm Stichting. "Je krijgt een signaal dat je vol zit, maar als je afgeleid bent dan merk je dat signaal niet."

Het gevolg is dat je door blijft eten. Ook eet je snel en kauw je weinig, waardoor er grotere brokken eten in je maag terecht komen. "Daardoor moet je spijsvertering harder aan het werk.”

Beweging

Als je even de tijd neemt om te eten, leidt dat vaak vanzelf al tot meer bewustzijn over wat er op je bord ligt. "Een gezonde lunch bestaat uit veel vezels en zoveel mogelijk onbewerkte voeding. Naast voeding speelt beweging een rol in het gezond houden van je lichaam en je spijsvertering in het bijzonder. Plan daar dus ook momentje voor in, bijvoorbeeld met een lunchwandeling."

 

Het is dus belangrijk om aandacht te hebben voor wat je eet en hoe je dat doet. "Mensen denken: wat ik eet, komt er weer uit. Maar het is meer dan dat. De spijsvertering zien wij als de bron van gezondheid en de start van veel ziektes. Als je er niet goed voor zorgt, dan kun je er ziek van worden", zegt Rook.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Astrid werd gepest op de digitale werkvloer: 'Het komt je huiskamer in'

Haar advies is dus om er niet klakkeloos wat in te gooien terwijl je nog achter je computer zit. "Als je gezond eet en let op hoe je dat eet, beperk je het risico om een ziekte te krijgen."

Minder productief

Ook voor je mentale gesteldheid is het beter om niet op je thuiswerkplek te eten. "De lunch is er om brandstof binnen te krijgen, maar het is ook een moment om je hoofd leeg te maken en te converseren met collega's en dat zorgt voor saamhorigheid", vertelt psycholoog Thijs Launspach.

Nu moeten we dus vaak alleen eten. "Dat vinden we niet zo leuk en dan gaan we op zoek naar afleiding door te werken. Als je stopt met werken om te lunchen, voel je je alleen en dat voelt niet prettig", zegt Launspach. "Daarnaast vinden mensen het prettig om iets te doen te hebben."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Van huispak tot 'handsfree' sneaker: we willen comfortabele kleding

Er zijn ook mensen die het handig vinden om tijdens het eten nog even door te werken. Dat werkt alleen averechts voor je productiviteit. "Als je dat te lang doet, word je minder productief. Het is dus heel belangrijk om lunchpauze te nemen, en ook andere korte pauzes."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore