Vaccin-voorrang

Niet aan de beurt en toch geprikt: huisartsen hebben stand-bylijst

07 april 2021 13:53 Aangepast: 07 april 2021 18:22
Huisarts Ilona van Nispen tot Pannerden-Moorrees

Het Nederlandse vaccinatieprogramma is in volle gang, maar verloopt toch nog vrij stroef. Terwijl we netjes op onze beurt wachten krijgen sommige Nederlanders hun prik al eerder dan gepland. Veel huisartsen hebben namelijk een stand-bylijst met vrijwilligers.

We spraken twee mensen die eerder dan gepland hun vaccin hebben gekregen. Ze willen niet met hun echte naam in de publiciteit.

Medische geschiedenis

Iemand die eerder dan gepland een vaccin kreeg, is de 61-jarige Henk (echte naam bekend bij de redactie). Vanwege zijn geschiedenis met trombose wilde hij liever niet het AstraZeneca-vaccin. "Mijn vrouw is iets ouder dus zij had er al eentje. Ze is daar behoorlijk ziek van geworden." 

Hij vertelde een familielid dat werkzaam is in de zorg over zijn twijfels. "Op een gegeven moment waren er een paar prikken over. Toen vroeg de arts aan dat familielid of zij nog iemand kende die snel de prik kon halen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Op priktrip naar Servië: 'We hebben al 140 aanvragen'

Martin werd gebeld met de vraag of hij binnen een half uur aanwezig kon zijn om het Pfizer-vaccin te krijgen. "Hoewel ik niet aan de beurt was, ben ik gegaan. Ik weet niet of het per se illegaal is wat ik deed."

Zorgmedewerkers

Ook Erwin (echte naam bekend bij de redactie) kreeg eerder dan gepland een prik. "Ik ben werkzaam als een verkeersregelaar op prik- en testlocaties van de GGD. Elke dag zijn er op meerdere plekken vaccins over", vertelt hij aan EditieNL. "Mensen komen toch op een of andere manier niet opdagen, omdat ze ziek zijn of toch niet durven."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Alle tafeltjes voor vierdaagse caféproef in Utrecht volgeboekt

Vaccins weggooien mag niet, dus gaat de GGD op zoek naar zorgpersoneel dat nog niet gevaccineerd is. "Dat was ik dus." Na een werkdag in de teststraat waren er een paar prikken over. "Ze vroegen of ik een prik wilde. Het ging op dat moment om het Pfizer-vaccin. Ik heb toen gelijk ja gezegd."

Verspilling

Maar is het erg dat mensen overgebleven vaccins krijgen? Huisarts Ilona van Nispen tot Pannerde-Moorrees uit Arnhem heeft ook een lijstje met mensen die geprikt kunnen worden wanneer er vaccins over zijn. "Dat huisartsen soms mensen eerder vaccineren dan ze aan de beurt zijn, heeft een vervelende reden. Je hebt een potje met het vaccin en als dat eenmaal geopend is, heb je een beperkte tijd om het in de armen van de patiënten te prikken", vertelt ze aan EditieNL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nieuw onderzoek: corona amper nog overdraagbaar na vaccin, RIVM opgetogen

Wanneer iemand op het laatste moment afzegt, moet het flesje toch opgemaakt worden. "Want weggooien is zonde. Wat wij dan doen is dat we in ons patiëntendossier snel zoeken naar iemand die het vaccin wel nodig heeft, maar niet op dat moment aan de beurt is", legt de huisarts uit. Deze personen moeten dan snel naar de praktijk komen om hun vaccin te laten zetten. "Meer huisartsen hebben hiermee te maken."

Wanneer iemand dit telefoontje krijgt, is deze persoon hier natuurlijk erg blij mee. "Maar voor ons huisartsen is het niet prettig om zo te werk te gaan." Toch belt de huisarts niet zomaar iemand wanneer ze vaccins overhoudt. "Het gaat dan natuurlijk vooral om mensen die onder een risicogroep behoren, maar bijvoorbeeld door hun leeftijd nog niet aan de beurt zijn."

Reactie van het RIVM

Volgens het RIVM is het niet automatisch een probleem dat overgebleven vaccins worden weggegeven aan personen die nog niet aan de beurt waren. Deze manier van werken is vooral bedoeld om verspilling tegen te gaan.

Toch is het niet de bedoeling dat bijvoorbeeld gezonde mensen van 30 via via een vaccin krijgen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore