Ga naar de inhoud
Medsafe

Geen pillen verspillen met speciaal medicijnkastje: 'Jaarlijks 100 miljoen euro weggegooid'

Apotheker Fatima El Bouzidi met de Medsafe

Nooit meer medicijnen verspillen door een speciaal medicijnkastje. Vanaf vandaag krijgt een aantal patiënten van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg zo'n kastje mee om medicijnen in te bewaren. Wat overblijft kan worden gebruikt door een andere patiënt en zo wordt verspilling tegengegaan. Ook andere ziekenhuizen starten een actieplan om dat tegen te gaan.

Jaarlijks wordt er naar schatting voor 100 miljoen euro aan medicijnen weggegooid. Veertig procent daarvan verdwijnt onnodig in de prullenbak, omdat er te veel is voorgeschreven. Het kastje biedt uitkomst.

Mini-apotheek in huis

Het medicijnkastje werkt vrij simpel. "Eigenlijk is het kluisje een soort mini-apotheek", vertelt apotheker Fatima El Bouzidi. Met een druk op de knop komt de goede dosering eruit. Zo wordt verspilling tegen gegaan.

Pillen die overblijven als iemand bijvoorbeeld stopt met medicijnen door bijwerkingen, gaan normaal gesproken vaak verloren. "Dan zit je met een heleboel pillen die niet meer in de apotheek zijn maar bij de patiënt thuis zijn geweest en die je dus niet meer kunt terugnemen. En dan ben je soms duizenden euro's in de prullenbak aan het gooien."

Unieke
Lees ook:
Unieke proef: ongebruikte kankermedicijnen opnieuw verstrekt

Maar als er medicijnen overblijven in het speciale kastje, dan zijn deze nog steeds bruikbaar. "Het is bewaard in de juiste condities", legt El Bouzidi uit.

Meerdere proeven

Geneesmiddelenverspilling is dus een enorm probleem, weet ook Charlotte Bekker van het Radboud UMC, die daar veel onderzoek naar doet. In dat ziekenhuis loopt daarom ook een proef om verspilling tegen te gaan, die deze maand wordt uitgebreid naar drie andere ziekenhuizen. Het gaat om een andere proef dan het medicijnkastje.

"We verzegelen de medicijnen extra met een temperatuurchip", vertelt Bekker aan EditieNL. "Als medicijnen overblijven, worden ze teruggebracht naar de apotheek. Als de zegel niet is verbroken, kunnen we die niet-aangebroken verpakkingen weer uitgeven. We kijken daarbij ook naar de temperatuurlogger: bij een groen lampje zijn de medicijnen op de goede temperatuur bewaard."

Milieuvervuiling

Dergelijke proeven zijn volgens Bekker belangrijk omdat medicijnverspilling veel gevolgen heeft. "We weten dat veel patiënten het thuis bewaren en dan weggooien of door de wc spoelen. Dat leidt tot milieuvervuiling. En als die medicijnen voor niets geproduceerd worden, is de CO2-uitstoot van de productie ook onnodig. En de verspilde zorgkosten", somt Bekker op. "Je wil het liefst preventie, maar anders moeten we kijken of medicijnen opnieuw uitgeven een optie is."

'Kankerpatiënten
Lees ook:
'Kankerpatiënten krijgen sneller toegang tot dure medicijnen'

En wat vindt ze van het medicijnkastje? "Ik denk dat het een aardig idee is om te kijken of je met technologie kunt zorgen dat medicijnen veilig bewaard worden en opnieuw uitgegeven kunnen worden. Ik denk dat we nog wel moeten uitzoeken of het ook gebruiksvriendelijk is, maar dat gaan we onderzoeken."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore