Ga naar de inhoud
Vaccinvakantie

Op priktrip naar Servië: 'We hebben al 140 aanvragen'

Mensen uit Servië en omringende landen in de rij voor hun vaccin in Belgrado, Servië Beeld © ANP

Het is vandaag precies drie maanden geleden dat Nederland begon met vaccineren. Het kan alleen voor veel bevolkingsgroepen nog wel even duren tot ze aan de beurt zijn. Voor die mensen die het wat langzaam vinden gaan lijkt er nu een oplossing: op vaccinvakantie naar Servië. Maar is dat wel zo’n goed idee?

In Servië is er een overschot aan vaccins en daarom worden er ook buitenlanders gevaccineerd. Reisorganisatie Party In Belgrade krijgt dan ook talloze aanvragen van Nederlanders die op vaccinvakantie willen. "Het varieert van mensen in rolstoelen tot mensen in het zakenleven", vertelt Thomas Zaatman namens de reisorganisatie aan EditieNL.

Geen businessmodel

In eerste instantie verzorgde de organisatie voornamelijk feestreizen. Nu krijgt Zaatman vooral individuele aanvragen binnen van mensen die naar Servië willen voor een prik. "Mensen hebben lak aan het reisadvies." Volgens Zaatman loopt het flink storm. "We hebben ongeveer 140 aanvragen binnengekregen."

Vijf
Lees ook:
Vijf trombosemeldingen na vaccinatie AstraZeneca, een sterfgeval

De reisorganisatie raadt mensen af om het reisadvies te negeren, maar neemt de aanvragen van mensen die toch willen gaan wel in behandeling. Volgens Zaatman wordt er daarbij rekening gehouden met de coronaregels. "We stoppen niet iedereen in een bus. We doen dit absoluut niet voor onszelf, het is geen businessmodel." 

Toevlucht

Maar is het wel verstandig om zo’n reis te maken? Herman van der Weide was programmamanager bij het vaccinatieprogramma tegen de Mexicaanse griep en begrijpt het in ieder geval wel. "Kijk, als je het niet waarmaakt in Nederland dan gaan mensen toch elders toevlucht zoeken", vertelt hij aan EditieNL. "Ik weet niet of we het moeten toejuichen, alleen ik begrijp dat het gebeurt."

Van Der Weide maakt zich voornamelijk zorgen om de problemen die deze reizen zullen veroorzaken voor het Nederlandse vaccinatieprogramma. "Als de mensen die nu in Servië zijn weer terug zijn in Nederland, zullen ze uiteindelijk ook een oproep krijgen om gevaccineerd te worden. Dat gaat natuurlijk voor problemen zorgen."

15
Lees ook:
15 miljoen vaccins in prullenbak, VS grijpt in bij fabriek

Met administratieve drukte als gevolg. "Je bent het overzicht kwijt. Je weet niet meer wie wel of niet gevaccineerd is." Ook denkt hij dat mensen niet zullen krijgen wat ze verwachten nadat ze geprikt zijn in Servië. "Als je dat doet, dan doe je het alleen voor jezelf. Alleen je hebt er niet zo veel aan als je straks wilt reizen bijvoorbeeld."

Meer bestemmingen

De voormalige projectmanager denkt dat Servië niet het enige land zal zijn dat de vaccinvakanties zal gaan aanbieden. "Ik denk dat Rusland het voorbeeld van Servië gaat volgen. Straks worden er in de hele wereld Nederlanders uitgenodigd." De roep wordt namelijk steeds groter. "En Servië heeft nu handig het voortouw genomen."