Strengere regelgeving

Wielrenners mogen niet meer op de stang hangen: 'Amateurs gaan het nadoen'

06 april 2021 11:23 Aangepast: 06 april 2021 11:45
Oud-wielrenner Bobbie Traksel

De internationale wielrenorganisatie UCI is klaar met de acrobatische toeren van wielrenners. Op 1 april zijn nieuwe maatregelen van de wielerunie ingegaan om de veiligheid van renners te verbeteren. Op de stang hangen tijdens een afdaling mag bijvoorbeeld niet meer. Hoe terecht is deze maatregel?

Sinds 1 april is het hangen op de stang, of in wielrenjargon de 'super tuck', verboden. Hierbij hangt de renner tijdens het afdalen met het lichaam op de bovenbuis en klemt zich vast tussen het stuur en het zadel. De techniek wordt gebruikt om meer snelheid te pakken tijdens het afdalen.

Marcel Kittel in de fietshouding Marcel Kittel in de fietshouding

Maar volgens UCI is de fietshouding niet alleen gevaarlijk voor de renners zelf, maar zet het amateurs ook aan tot gevaarlijke capriolen op de fiets.

Voorbeeldfunctie

Oud-wielrenner Bobbie Traksel snapt dit besluit wel. "Ik heb zelf heel veel stang gehangen en ik vond het niet direct gevaarlijk. Het ligt eraan wanneer je het doet en hoe je het doet. Maar renners hebben wel een voorbeeldfunctie naar anderen", vertelt hij aan EditieNL. "Dus ik kan me er wel in vinden dat je het verbiedt, omdat anderen je na gaan doen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

UCI kondigt nieuwe maatregelen aan om veiligheid te verbeteren

De oud-renner ziet ook de andere kant van de discussie. "Als je kijkt naar Max Verstappen, die rijdt ook 300 kilometer per uur en dat gaan mensen ook niet nadoen, omdat ze weten dat hij een professional is." Volgens Traksel zijn beroepsrenners ook professionals. "Ze zijn dagelijks vele uren op de fiets om te trainen en ook dit te oefenen. Dan denk ik: laten we er niet zo moeilijk over doen."

Kinderachtig

Ook Bert Blocken, hoogleraar aan TU Eindhoven, vindt de maatregel te ver gaan. "We hebben gekeken naar allerlei verschillende posities waarop je kan dalen. Bijvoorbeeld de billen op de buis maar ook rechtop op het zadel", vertelt hij aan EditieNL. Op basis hiervan werd gekeken welke positie de meeste winst opleverde voor wielrenners. "Want alles telt tijdens het fietsen. Elke seconde telt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Drinkbus weggooien kost Schär diskwalificatie in Vlaanderen

Blocken denkt dat het stanghangen niet het probleem is dat aangepakt moet worden in de wielersport. "Zelf vind ik de nieuwe regels van de UCI kinderachtige maatregelen, omdat de wielerongelukken die er zijn niet door houdingen op de fiets komen. Die komen juist doordat andere dingen niet goed zijn geregeld. Zoals het parcours of de volgauto's."

Amateurs

Toch denkt oud-wielrenner Traksel dat het zou kunnen dat jeugd het hangen op de stang na gaat doen. En dat kan gevaarlijk zijn. "Ik zie het bij mijn zoontje ook dat die op de buis gaat zitten, want hij ziet het op de koers. Mijn dochter heeft ook wedstrijdjes gereden. Zij deed het ook en viel uiteindelijk."

De zorgen snapt hij daarom wel. "Dus eigenlijk moet je de hele tijd uitleggen dat het beroepsrenners zijn die iets doen wat niemand anders kan, en dat het dus niet de bedoeling is dat je het thuis nadoet."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore