Coffee to throw

Dit koffiebekertje mag je in de rivier gooien: 'Hergebruiken is beter'

05 april 2021 15:35 Aangepast: 06 april 2021 10:33
De bekertjes

Een bekertje koffie to go halen is momenteel het hoogst haalbare uitstapje voor veel mensen. Helaas belanden veel van die bekertjes in het milieu als zwerfafval. Een Nijmeegse ontwerpstudio ontwikkelde een volledig oplosbaar koffiebekertje. Zou dit een oplossing kunnen zijn voor zwerfafval of wordt afval dumpen daarmee juist gestimuleerd?

Het koffiebekertje van de Nijmeegse Studio Fabrikaat is gemaakt van klei en bijenwas en mag gewoon in de Waal worden gegooid. In feite weer terug waar het bekertje vandaan komt. "De klei komt uit de waal en lost binnen een uurtje helemaal op", legt initiatiefnemer Katerien ter Meulen uit aan EditieNL.

"De binnenkant van de beker heeft een klein laagje bijenwas." En hoewel het bekertje dus binnen een uur oplost in water, is het volgens Ter Meulen niet perse de bedoeling om het weg te gooien. "Je kunt het ook hergebruiken door de binnenkant met een doekje schoon te wrijven." De studio wil met dit project onderzoeken of lokale grondstoffen voor nieuwe toepassingen kunnen worden gebruikt. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

NS stopt met railcatering: 'Ik bood niet alleen koffie maar ook een luisterend oor'

De bekertjes 'coffee to throw' zijn met een gerust hart weg te gooien. Gedragspsycholoog op het gebied van afvaldumping Sabine Jansen vindt dat wel een spannende boodschap. "Je geeft hiermee het signaal dat het oke is om dingen weg te gooien", legt ze uit.

Dumpen

"Maar je wil toch juist het signaal afgeven dat je een beker nog een keer gebruikt of in de prullenbak weggooit." Ze denkt ook dat het juist het dumpen van zwerfafval kan stimuleren. "In de Waal is de beker misschien zo weg, maar in het park niet. En als daar een bekertje ligt dan trekt dat ook ander afval aan want dan denken mensen 'daar kan ik mijn afval ook bijgooien'."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Daan loopt 260 kilometer langs de kust om zwerfafval op te ruimen

Het gevaar is volgens Jansen dat mensen er gewend aan raken om dingen in de natuur weg te gooien. "Als je het vaker doet dan denkt je brein dat het oke is om iets in de natuur te gooien."

Ter Meulen benadrukt nogmaals dat het niet de bedoeling is om een kopje koffie na één gebruik al weg te gooien, maar juist om het meerdere keren te gebruiken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore