Ga naar de inhoud
Meerdere incidenten

Auto ramt huis: 'Enorme impact op ons gezin'

De ravage aan Jurgens huis was enorm Beeld © Eigen foto/ EditieNL

Afgelopen nacht ramde een auto een woning in Hoorn. Vorige week gebeurde het ook bij woningen in De Meern en Borne en twee weken gelden in Kerkdriel. Het is elke keer enorm schrikken voor de bewoners. Jurgen Kamphorst  weet er alles van. Zijn huis werd in oktober vorig jaar geramd door een Opel Corsa.

Als er een auto snel door de Willibrordusweg in Didam scheurt slaat bij Jurgen Kamphorst en zijn gezin de schrik weer toe. Afgelopen oktober knalde er een auto dwars door de gevel van hun huis. "We zaten gezellig op de bank toen het gebeurde", vertelt Kamphorst aan EditieNL. En nu, een paar maanden later zit het gezin nog steeds niet helemaal op hun gemak op de bank. "Het heeft echt een enorme impact op ons gezin gehad. Het huis is inmiddels weer hersteld maar het gevoel van schrik moet echt nog slijten."

Auto
Lees ook:
Auto rijdt woonkamer binnen van huis in Hoorn, bewoners komen met schrik vrij

De ravage na de impact was enorm. De gevel, het raamkozijn: alles lag eruit. Dankzij een aannemer in het dorp kon het gezin binnen een week weer hun huis in.

"Een aannemer uit het dorp heeft alles laten vallen om ons te helpen. Binnen vier dagen stond er weer een muur. Weliswaar een enkele muur dus deze winter hebben we het wel erg koud gehad."

De noodmuur is inmiddels vervangen. De hele gevel was beschadigd dus de complete zijkant van het huis moest opnieuw opgemetseld worden.

Porsche
Lees ook:
Porsche rijdt woning binnen in Eindhoven, mogelijk sprake van opzet

Sinds het ongeluk is het gezin Kamphorst wel wat voorzichtiger geworden. "We hebben een extra tuinpad aangelegd in onze tuin en we parkeren onze auto aan de kant waar de auto die ons huis ramde vandaan kwam. Als extra buffer."

De bestuurder van de Opel Corsa was volgens de politie niet onder invloed van drank. Iets wat in veel andere gevallen vaak wel aan de hand is. 

Lachgas

Vaak zijn dit soort incidenten eenzijdige ongevallen. "De bestuurder van de auto let even niet op, rijdt te hard of is onder invloed", vertelt verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen tegen EditieNL. "Het gebeurt echt verrassend veel. De helft van alle ongelukken zijn eenzijdige ongelukken. Mensen die achter het stuur zitten kunnen onder invloed zijn van lachgas, of alcohol. Maar het kan ook gebeuren dat iemand onwel wordt, dat zie je vaker bij ouderen."

Volgens Tertoolen raken de bewoners gelukkig zelden gewond. "Al schrik je je natuurlijk wel het apelazarus."