Valsspelen

Basketbal ideale sport voor matchfixing: 'Veel punten te scoren'

02 april 2021 14:26 Aangepast: 02 april 2021 14:29
Hoogleraar Sport en Recht Marjan Olfers

Oud-spelers van basketbalclub Aris uit Leeuwarden worden ervan verdacht in het voorjaar van 2019 aan matchfixing te hebben gedaan. Dit betekent dat ze met opzet punten zouden hebben verloren of hebben gewonnen. Maar hoe werkt matchfixing eigenlijk en is het moeilijk?

De oud-spelers zouden hebben samengewerkt met Koreaanse gokkers, die voor tienduizenden euro’s punten op de duels van Aris hadden ingezet. Dit bleek uit een onderzoek van de NOS. Matchfixing komt voor bij verschillende sporten. Maar volgens hoogleraar Sport en Recht Marjan Olfers, is basketbal een van de beste sporten om te matchfixen.

Basketbal

Dit heeft volgens haar te maken met het feit dat er bij basketbal veel doelpunten te halen zijn. "En je kan daarom ook voor 'under over' kiezen. Dit houdt in dat je geld inzet op het verschil in doelpunten", vertelt ze aan EditieNL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Directeur basketbalbond wil sport beschermen tegen matchfixing

Daarnaast kan er nog ingezet worden op de winst van een wedstrijd of de winst van bijvoorbeeld de eerste helft. Ook wordt er in het buitenland veel gegokt op basketbalwedstrijden. "Dit komt omdat het een wereldwijde sport is."

Samen of alleen

Maar hoe werkt het precies? Volgens Olfers heb je een aantal mensen nodig om een wedstrijd te matchfixen. "Bij Aris noemen ze in het onderzoek vier personen, dat kan prima. Met z’n vieren kan je een hele basketbalwedstrijd beïnvloeden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nieuws over matchfixing 'klap in gezicht' voor basketbalclub Aris

Toch is een teamsport moeilijker om te fiksen dan een individuele sport. "Omdat er meer mensen omgekocht moeten worden." Sporten waarbij vaak aan matchfixing wordt gedaan zijn bijvoorbeeld tennis, basketbal, darts en ook snooker. "Tennis omdat het een grote sport is, individueel en met sets."

Matchfixing in Nederland

Dat er matchfixing plaatsvindt in het Nederlandse basketbal kan haast niet anders, denkt basketbalverslaggever Leon Kersten. "Omdat er best veel rare uitslagen zijn geweest in de afgelopen jaren. Zonder dat ik iets kan bewijzen maar het is een onderbuik gevoel", vertelt hij aan EditieNL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Basketballers Brooklyn Nets kunnen het ook zonder Harden

Nederland is een interessant land voor matchfixing. "Omdat de spelers hier niet heel veel verdienen. Daar is Aris een exemplarisch voorbeeld van." Daarom denkt Kersten dat er bij Aris zeker sprake is geweest van matchfixing. “Alles wat ik gezien heb duidt erop. Maar het keiharde bewijs moet komen via een gokwereld in Zuid-Korea en dat lukt nu niet.”

Matchfixing is niet makkelijk om te herkennen terwijl het plaatsvindt. "Het komt in beeld op kleine details aan. De wedstrijden zijn meestal ook niet fantastisch in beeld gebracht." Hierdoor denkt Kersten dat hij voortaan anders naar wedstrijden zal gaan kijken. "Maar bij Aris hebben ze in ieder geval een leuk zakcentje verdiend."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore