Ga naar de inhoud
Ella-machine

Apparaat voorspelt geslacht van kuiken: 'Haantjes niet meer geruimd'

Wouter Bruins, mede-oprichter In Ovo Beeld © EditieNL

Jaarlijks worden in ons land miljoenen haantjes vergast. Alleen hennen zijn bruikbaar in de pluimvee-industrie dus zodra er een haantje uit het ei komt wordt het dier geruimd. Om te voorkomen dat al deze dieren onnodig worden vergast heeft het bedrijf In Ovo een techniek bedacht om het geslacht van kuikentjes te voorspellen.

Het bedrijf heeft een techniek ontwikkeld waarbij je in het ei het geslacht van het kuikentje kunt zien. De zogenaamde Ella zal ervoor moeten zorgen dat haantjes niet meer vergast hoeven worden. En dit is hard nodig want van de 90 miljoen eieren die er in ons land gelegd worden per jaar, moet de helft na het uitkomen gedood worden.

Normaal gesproken wordt er na het uitkomen van het ei pas gecontroleerd wat het geslacht van het kuikentje is. "De hanen komen dan op een lopende band terecht en worden uiteindelijk vergast", legt Wouter Bruins, de bedenker van de Ella uit. "En het proces daarnaartoe levert de hanen heel veel stress op en is totaal niet diervriendelijk."

Gaatje prikken

Maar hoe werkt de Ella precies? "Er wordt een klein gaatje in de eieren geprikt. Op deze manier wordt er een monster van de binnenkant genomen, waarmee je het geslacht kunt vaststellen." Hierna wordt het gat weer dichtgemaakt. "En het embryo aan de binnenkant heeft er geen last van."

Eieren,
Lees ook:
Eieren, kaas en vlees vanaf het erf: boeren omarmen korte ketenverkoop

Momenteel staat er een werkzame machine in het Gelderse Ochten. "Met deze machine kunnen er op jaarbasis 2,5 miljoen eieren gecontroleerd worden." In Ovo wil dit graag door het hele land en ook in het buitenland gaan toepassen. "Voor een meer diervriendelijke pluimvee industrie."

Vergassen

Toch zijn de haantjes die worden gedood niet volledig nutteloos, vindt hoogleraar dierenwelzijn Bas Rodenburg. "Het beeld dat de haantjes door de versnipperaar gaan, gebeurt al heel lang niet meer in Nederland. Wat er gebeurt is dat de mannetjeskuikens op een lopende band terecht komen en daarna met Co2 worden vergast", vertelt hij aan EditieNL. Hierna gaan de haantjes volgens Rodenburg meestal als voer naar dierentuinen. "Dus het is niet zo dat ze volledig nutteloos zijn en vernietigd worden."

Export

Desondanks is Rodenburg enthousiast over de Ella-machine. "Het biedt voor dit overschot zeker een uitkomst en het is een belangrijke stap op het gebied van dierenwelzijn bij pluimvee."

Ook
Lees ook:
Ook Lidl gaat net als Albert Heijn in 2023 over op scharrelkip

Dit ook omdat de stress die de dieren ervaren op de lopende band niet diervriendelijk is. "Elke stress die een dier ervaart moet je zien te voorkomen. En dat er dan een ongeboren dier voordat het bewustzijn krijgt alvast geruimd wordt is een mooie stap in het dierenwelzijn."

Volgens Rodenburg gaan wij over het algemeen vrij netjes met kuikens om in Nederland. "Er zijn strakke regels. Als het gaat om eierconsumptie valt het in Nederland wel mee." De meeste eieren die in ons land gelegd worden gaan namelijk op export naar het buitenland. "Net als in de rest van de agrarische sector. Wij staan zeker in de top tien als het gaat om onze eierproductie."

Reactie Wakker Dier

Dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier reageerde op de Ella-machine met gemengde gevoelens.

"Wij staan er tweeledig in, dat de haantjes niet meer vergast en door de versnipperaar gaan is een positieve ontwikkeling. Maar dat het überhaupt nodig is om deze technologie te ontwikkelen is natuurlijk heel raar. Dit is eigenlijk een uitwas van een te grootschalige industrie."