Onderzoek NVWA

Nieuwe kinderbedjes vaak niet veilig: hoe zit het met vintage bedjes?

01 april 2021 16:49 Aangepast: 01 april 2021 18:57
Sjanet verkoopt retro bedjes Beeld © EditieNL

Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voldoen veel kinderbedjes niet aan de veiligheidsnormen. En dat zou risico's met zich meebrengen.  Maar veel kinderen slapen in het bedje waar hun ouders, of zelfs grootouders ook in hebben gelegen. Hoe veilig zijn die bedjes?

De NVWA onderzocht bedjes van 20 verschillende merken. 40 procent daarvan bleek niet te voldoen aan de wettelijke veiligheidseisen. Zo kunnen kindjes met hun hoofd klem komen te zitten tussen de latten. Ook kunnen ze met hun romp vast komen te zitten omdat de afstand tussen de spijlen te groot is. Dit geldt dus voor bedjes die nu – inmiddels is de verkoop verboden – te koop zijn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Groot deel kinderbedjes voldoet niet aan veiligheidsnormen'

Toch ligt lang niet elk kind in een nieuw bedje. Vaak worden bedjes generatie op generatie doorgegeven of kopen de ouders een leuk retrobedje op Marktplaats of bij de lokale handelaar.

Sjanet Steenbakkers verkoopt vintage bedjes, ze struint hiervoor brocantemarkten af in België en Frankrijk. "Ik ben er twaalf jaar geleden mee begonnen. En het groeit en groeit alsmaar." Ze heeft er inmiddels weer bijna een fulltime baan aan. Vooral vanuit de randstad is er veel vraag naar de retrobedjes. "Ouders die komen kijken voor een bedje voor hun eerste kind zijn nog heel erg bezig met de veiligheid. Ze willen weten hoe groot de afstand is tussen de latten en de spijlen. Aan hen verkoop ik vintage bedjes die aan de huidige eisen voldoen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Geen rookmelder: kinderkamer afgebrand, kind ternauwernood gered

Ouders die voor een bedje voor hun tweede of derde kindje komen zijn volgens haar wat minder kieskeurig. "Ik check zelf ook altijd of je de bedjes veilig en stevig zijn. Daarnaast raad ik ouders vooral aan hun gezond verstand te gebruiken."

Niet veilig

Maar waar moet je dan als ouder op letten als je een bedje koopt? Volgens Anita Verstappen van ABC kraamzorg moet je inderdaad vooral kijken naar de afstand tussen de spijlen. "Als er teveel ruimte tussen zit kan het kind er met het hoofdje tussen en kan het bekneld raken", legt ze aan EditieNL uit. "Ook de latjes moeten een bepaalde afstand hebben zodat het kindje er niet tussen kan vallen en kan stikken."

Volgens haar voldoen retrobedjes vaak niet aan de veiligheidseisen. "Vintage bedjes zijn hip en leuk maar vaak niet veilig. We kunnen niets verplichten maar we adviseren ouders in zo'n geval wel om een ander bedje te kopen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore