Ga naar de inhoud
IJssalon van het Jaar

Vegan of zonder vet: ijssalons moeten concurrentie voor zijn

Bij Intelligentia IceRoom in Eindhoven maken ze een beleving van je ijsje

Vandaag zijn de verkiezingen voor ijssalon van het jaar. En die keuze is nog niet zo makkelijk gemaakt want er komen steeds meer ijssalons bij in Nederland. Maar hoe onderscheiden zij zich nu er zo veel concurrentie is?

In de afgelopen jaren is het aantal ijssalons in ons land enorm toegenomen. In 2014 waren er 718 ijssalons waar het ijs vers bereid en verkocht wordt, dit aantal groeide in de afgelopen jaren hard door naar 1036 in 2020. En ook Luc Blok, meester ijsbereider en eigenaar van Luciano in Wassenaar ziet de hoeveelheid ijssalons van zijn keten stijgen.

Trends

Volgens hem is ijs een luxe die we allemaal kunnen betalen. "Je trakteert jezelf met een klein bedrag op een lekker iets", vertelt hij aan EditieNL. Hij merkt dat mensen zichzelf weer aan het vertroetelen zijn. "Door corona nog meer. Als we er even uit zijn is er niks lekkerder dan in het zonnetje zitten met je vers geschepte ijsje."

Consumentenbond
Lees ook:
Consumentenbond wil betere aanpak gezonder eten: 'Nu te zout, te zoet en te vet'

Luciano is een ware trendsetter en probeert steeds nieuwe trends te verzinnen. "Wij zijn met potjes ijs bezig. Morgen lanceren we de espresso martini. Ik vind het geweldig om smaken te vangen die niet in ijs verwacht."

Kwaliteit

De keten van Blok heeft momenteel dertien vestigingen. "We zijn gegroeid van negen naar dertien in twee en een half jaar tijd." Twee jaar geleden zette de ijssalon een trend in gang, namelijk kwaliteitsverbetering. "Jaren geleden kocht je potten met banaan en blikken met aardbeien, nu showen ijssalons echt waar hun producten vandaan komen."

Ritter
Lees ook:
Ritter Sport zonder suiker mag in Duitsland geen chocolade heten

Blok ziet dat veel ijssalons inzetten op kwaliteit. "Sommigen zijn met suikerreductie bezig, anderen kijken naar ijs zonder vet. In Amsterdam is er een ijssalon die gaat voor vegan. Je ziet dat mensen met het vak bezig zijn."

Wereldse ingrediënten

Ook Bjorn Cocu, eigenaar van Intelligentia IceRooms in Eindhoven ziet dit ook. Hij was een van de finalisten voor de IJssalon van het Jaar verkiezing. Zijn ijssalon focust zich op het bereiden van ijs met de beste ingrediënten die er te krijgen zijn. "We proberen overal het beste uit de wereld vandaan te halen en soms komt dat ook uit de regio", vertelt hij aan EditieNL.

Pas
Lees ook:
Pas op in Rome: 250 euro boete voor een ijsje op de Spaanse Trappen

Zo haalt hij bijvoorbeeld ingrediënten uit Italië. "We halen de sorrento citroen uit Sicilië, de pistache uit Bronte ten westen van de Etna, de hazelnoten uit het Langhe gebied en ga zo maar door."

Hij merkt dat ijsbereiders steeds meer afstand doen van het kant-en-klare. "Wij bestaan al zeven jaar. Ik wilde vanaf het begin al ijs maken met beleving." Om deze reden is de ijssalon zo veel mogelijk bezig met het product. "We willen het product zo eerlijk en authentiek mogelijk laten spreken."

De winnaar van ijssalon van het jaar wordt vanmiddag om 16.00 uur bekend gemaakt.