Ga naar de inhoud
Toeslagen berekenen

Van parttime naar fulltime: levert dat onderaan de streep meer op?

Emma Lok, mede-ontwikkelaar van de tool Beeld © EditieNL

Nederland is een deeltijdland. Zeventig procent van de werkende vrouwen werkt parttime. Vrouwen die  meer willen gaan werken twijfelen soms om dat te doen omdat ze bang zijn onder aan de streep minder over te houden. Ze denken een boel toeslagen te verliezen. Is die angst terecht?

Kinderopvangtoeslag of zorgtoeslag, vrouwen die nu parttime werken en meer uren willen maken zijn vaak bang deze inkomsten te verliezen waardoor ze er op maandbasis op achteruit gaan. Maar die angst is niet terecht denkt het Nibud. Daarom komt het instituut in samenwerking met WOMEN inc. en Stichting Het Potentieel Pakken met de WerkUrenBerekenaar. Een online tool waarmee je kunt berekenen wat je overhoudt wanneer je meer of minder gaat werken.

Cursussen
Lees ook:
Cursussen en buddy's: zo worden nieuwe Kamerleden ingewerkt

Volgens het CBS wil 13,4 procent van de vrouwen die parttime werken meer werken. Van de parttime werkende mannen wil zelfs 21.2 procent meer werken. "We merken dat mensen veel aannames hebben over wat er gebeurt met hun inkomen als ze meer gaan werken", legt Emma Lok van de WerkUrenBerekenaar uit. "Die aannames zijn vaak negatief."

Deeltijdklem

En dat is niet altijd terecht. Daarom is deze tool in het leven geroepen. "De tool geeft inzicht in wat het betekent als je 4 uur meer gaat werken of als je 8 uur meer gaat werken. We laten met die tool zien wat het concreet betekent om die aannames te toetsen. Met name vrouwen zitten vast in de deeltijdklem en dat houdt hen tegen om meer te gaan werken."

De
Lees ook:
De boete op baren: een eerste kind halveert het inkomen van moeders

Judith Pinas is zo iemand die niet zeker weet of ze er financieel op vooruit gaat wanneer ze meer gaat werken. "Ik heb altijd fulltime gewerkt, maar toen ik erachter kwam dat een groot deel van ons salaris naar de kinderopvang ging ben ik parttime gaan werken", zegt ze tegen EditieNL. Nu wil ze weer meer uren gaan werken. "Mijn vader wil graag oppassen en daarmee neemt hij een groot gedeelte van onze zorgtaken over. Hierdoor hoeft er minder geld naar de kinderopvang. Als ik straks meer ga werken wil ik dat ook terugzien op mijn bankrekening."

Kwetsbaar

Volgens hoogleraar arbeidsmarkt van de Tilburg University Ton Wilthagen kan de economie er ook van profiteren als vrouwen zoals Judith meer gaan werken. "Er is krapte op de arbeidsmarkt bijvoorbeeld in de zorg en het onderwijs dus als vrouwen in deze sector meer gaan werken kan de economie daarvan profiteren. Bovendien is het goed voor de economische zelfstandigheid van de vrouw. Vrouwen die deeltijd werken zijn wat dat betreft nu vaak erg kwetsbaar."

Wil je zelf kijken hoeveel je overhoudt als je meer gaat werken? Kijk dan op www.werkurenberekenaar.nl