Kabira, Chronos en Samburu

Feest in Safaripark Beekse Bergen: twee zebra's en een giraffe geboren

01 april 2021 11:19 Aangepast: 01 april 2021 11:19
Kabira de pasgeboren Nubische giraffe Beeld © Safaripark Beekse Bergen

Het is feest in Safaripark Beekse Bergen. Er zijn afgelopen week drie dieren geboren: een Nubische giraffe, een Grantzebra en een Grévy zebra. Een bijzondere aanwinst voor het park, want de Nubische giraffe en de Grévy zebra zijn beide bedreigde diersoorten.

Met alle drie de jongen gaat het goed volgens hoofd dierenverzorging Rolf Veenhuizen. Ook hebben de drie dieren al een naam gekregen. "We hebben de giraffe Kabira genoemd, wat 'machtig' betekent in het Swahili."

Ook de Grantzebra heeft een bijzondere naam gekregen: Chronos, wat zonnegod betekent. "Naar aanleiding van het verzetten van de klok." Samen met het Grévy zebra-mannetje Samburu lopen Kabira en Chronos nu buiten op de vlakte.

Bedreigde diersoorten

Met de geboorte van Kabira en Samburu werkt Safaripark Beekse bergen mee aan de fokprogramma’s van deze diersoorten. Het doel van dit programma is het zorgen voor gezonde populaties in dierenparken van in het wild kwetsbare of bedreigde diersoorten. De Nubische giraffe is één van de meest bedreigde ondersoorten van de giraffe. "Hun situatie in het wild verslechterd", legt Veenhuizen uit.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Feest in Safaripark Beekse Bergen: drie dieren geboren

De soort leeft vooral op savannes op het Afrikaanse continent en dit leefgebied wordt steeds kleiner. "Er wordt daarnaast ook op de Nubische giraffe gejaagd. Vanwege hun vlees, maar ook vanwege de haren uit de staart. Hiervan worden bijvoorbeeld armbanden gemaakt", zegt Veenhuizen. 

De Grantzebra Chronos De Grantzebra Chronos

Ook de Grévy zebra wordt bedreigd. Hiervan leven er nog maar zo’n 2000 in het wild. "De Grévy zebra leeft alleen in Ethiopië en Kenia en heeft daar te maken met verschillende factoren. Zo kennen ze concurrentie van onder meer schapen als het gaat om het verkrijgen van voedsel. Ook wordt er op deze zebrasoort gejaagd vanwege hun vacht."

De Grévy zebra Samburu De Grévy zebra Samburu

Het aantal Grantzebra’s in het wild neemt ook af.  "De Grantzebra heeft te maken met stropers en in hun leefgebied, de steppen en de savannes in het oosten van Afrika, er vinden soms ook burgeroorlogen plaats. Desondanks wordt deze soort gelukkig nog niet met uitsterven bedreigd", aldus Veenhuizen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore