Meer burn-outs

Oververmoeid thuis: 'Je moet meer aan jezelf denken'

05 april 2021 11:47 Aangepast: 05 april 2021 11:51
Hennie Keep (31) heeft meerdere keren last gehad van oververmoeidheid

Woensdag was Pieter Omtzigt weer even in Den Haag te zien, omdat hij geïnstalleerd werd in de nieuwe Tweede Kamer. Maar verder doet hij het rustig aan, omdat hij oververmoeid thuis zit. En hij is niet de enige.

Landelijk ervaren we meer psychische problemen sinds de coronacrisis. Hennie Keep weet er alles van: ze zat al meerdere keren thuis vanwege oververmoeidheid. Hoe kom je hier weer bovenop?

Hennie Keep is 31 jaar en heeft al meerdere keren thuis gezeten vanwege oververmoeidheid. De afgelopen twee maanden zat ze er weer tegenaan, maar is gelukkig redelijk opgeknapt. "Het meest belangrijke om er bovenop te komen is door aan jezelf te denken en grenzen te stellen", vertelt ze aan EditieNL. "Ik rende altijd voor alles en iedereen en zei nooit nee. Dat moest ik echt leren."

Aan jezelf denken

Hennie is gediplomeerd onderwijsassistente en doet vrijwilligerswerk op een basisschool. Vijf jaar lang kampte ze met een depressie, waar ze nu drie jaar geleden van hersteld is. "Ik kom uit een diep dal en ben heel erg opgeknapt. Ik voelde me super goed en ik had het gevoel dat ik de schade moest inhalen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Omtzigt gewoon bij beëdiging in Kamer: 'Steun soms ongemakkelijk'

Daardoor ging het mis. Ze probeerde continu om iedereen te helpen, maar dat ging maar door en stopte niet. "Sinds de coronacrisis is het drukker geworden op school en werd ik gevraagd om extra in te vallen. Maar op een gegeven moment werd ik moe en sliep ik slecht." Ze kwam daardoor weer thuis te zitten.

Millennials met stress en angsten

Slecht slapen komt veel voor bij mensen met een burn-out, ziet Barbara Kok, oprichter en eigenaar van Burn-Out Poli. Hier begeleiden ze mensen die een burn-out hebben. "Van een burn-out spreek je als er continu chronische stress is en dat niet meer te herstellen is", legt ze uit aan EditieNL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Fraude met diagnoses om behandeling burn-outs vergoed te krijgen

Ze ziet dat sinds de coronacrisis meer mensen kampen met overspannenheid en burn-outklachten. "Ik zie vooral veel millennials die in de stress en angst zijn gekomen." En dit is volgens haar helemaal niet gek. "Ze zitten opgesloten, achter hun laptop in hun kleine kamertje. Dat is echt killing voor twintigers en dertigers, want die moeten zich verhouden tot hun omgeving."

Fases

Volgens Kok zijn er verschillende fases waar je doorheen gaat voor je echt in een burn-out terecht komt. "Iemand is oververmoeid als iemand fysiek moe is. Je hebt een tijdje fysiek veel gedaan en je kunt dat herstellen door te slapen." Hierop volgt de fase waarin je overspannen bent. "Dat is het begin van mentale stress. Je hebt dus naast je lichamelijke vermoeidheid ook last van mentale stress."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Millennials eten het vaakst buiten de deur: voor ruim 1500 euro per jaar'

Barbara Kok is eigenaar en oprichter van Burn-Out Poli Barbara Kok is eigenaar en oprichter van Burn-Out Poli

De volgende fase is een burn-out, wanneer je dus chronische stress hebt. "Het hele lichaam gaat hard werken en het zenuwsysteem staat aan. Je slaapt slecht en komt dan in een burn-out terecht."

Bewegen

Maar hoe kom je over oververmoeidheid heen? "Door heel veel pauzes te nemen", legt Kok uit. "Als je de hele dag thuis zit, ga dan even een wandelingetje maken. Je lijf moet herstellen." Zon en beweging zijn volgens Kok erg belangrijk om je lichaam te laten herstellen. "Je lichaam maakt hormonen aan en dan ga je je beter voelen. Intensief sporten hoeft niet per se."

Volgens Hennie is het ook belangrijk om een stapje terug te nemen en ontspanning te zoeken. "Doe dingen waar je energie van krijgt. Je moet dingen doe die jij belangrijk vindt, dus ga niet te veel andere afspraken maken." Zelf is ze zich aan het klaarstomen om weer aan de slag te gaan. "Ik wil me nu echt sterk genoeg maken om mijn rijbewijs te halen en te solliciteren, zodat ik weer echt aan het werk kan."

Meer stress tijdens de coronacrisis

Tijdens de pandemie zijn steeds meer mensen stress en vermoeidheid gaan ervaren. Uit onderzoek van het CNV is gebleken dat 29 procent van de werkenden meer werkstress ervaart dan voor de coronacrisis.

Door de coronacrisis ligt de werkdruk hoger en is het ziekteverzuim met 21 procent toegenomen.

Momenteel hebben in totaal 1,3 miljoen Nederlanders last van een burn-out, meldt het TNO.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore