Ga naar de inhoud
Psychedelica

Truffeltrips tegen psychische klachten: 'Langetermijneffecten onbekend'

Foto ter illustratie Beeld © iStock

Trippen met truffels om van je angststoornis, depressie of burn-out af te komen. Het kan binnenkort in Amsterdam. De psychedelische therapie zou helpen om je beter te laten voelen en je genezen van psychische klachten. Maar is dat wel een goed idee? Deskundigen zijn kritisch.

In Amsterdam opent binnenkort een vestiging van het Canadees-Amerikaanse 'Field Trip Health'. Hier kun je onder begeleiding van een psychotherapeut trippen onder invloed van truffels. Truffels zijn legale softdrugs in Nederland en de therapie werd al op kleine schaal toegepast in ons land.

Truffeltrips

Maar hoe werkt de therapie precies? "Field Trip is een centrum waar wij mensen truffels toedienen om mensen zich beter te laten voelen en psychische aandoeningen als depressie, angstklachten en stressklachten de baas te worden", vertelt directeur Onur Yilidirim. "Uit onderzoek blijkt namelijk dat psychedelische middelen als truffels een positief effect hebben op psychische problemen."

Softdrugs
Lees ook:
Softdrugs legaliseren of keihard aanpakken?

Dat zit volgens hem zo: "Psychedelica lijken het brein te veranderen. Er zijn structuren in onze hersenen die altijd met elkaar communiceren en dat leidt ertoe dat jij op een bepaalde manier over jezelf denkt en tegen iets aankijkt." Door psychedelica kunnen die structuren in de hersenen niet meer zo goed met elkaar communiceren.

"Hierdoor zijn je hersenen beter in staat nieuwe connecties aan te maken, waardoor je op een andere manier tegen dingen gaat aankijken." Na het gebruik van truffels zal je volgens Yildirim positiever naar jezelf kijken.

Bad trip

Kan het ook misgaan, ofwel: kun je in een bad trip belanden? Yilidirim noemt het zelf liever niet zo. "Want het is juist gewenst dat er vervelende gedachtes loskomen waar je mee zit en die je niet hebt verwerkt. Dat kan leiden tot een paniekreactie of misselijkheid." Daarom gebeuren de sessies onder professionele begeleiding.

Vrouwen
Lees ook:
Vrouwen versus mannen: wie is jaloerser, kleinzeriger en gevoeliger voor depressie?

In totaal zal de therapie twintig uur bedragen, verdeeld over verschillende dagen. "Eerst de toediening en vervolgens de sessie met psychotherapeuten." Ook hangt er een flink prijskaartje aan de therapie. "Het kost vierduizend euro, dat is erg veel, maar we hopen dat het over een tijdje deels kan worden vergoed door de verzekering."

Langdurige effecten

Maar zijn truffeltrips daadwerkelijk de oplossing voor mentale klachten? Onderzoeker Joost Breeksema van het UMCG heeft er zijn twijfels over. "We weten namelijk nog niet genoeg van de langetermijneffecten", vertelt hij aan EditieNL. "De bestaande onderzoeken op mensen met psychische aandoeningen zijn te klein."

Momenteel lopen er verschillende onderzoeken naar de effecten van psychedelica op mensen met psychische klachten. "Maar door nu al zo'n behandeling aan te bieden loopt Field Trip hierop vooruit en bevinden ze zich op glad ijs." 

Gratis
Lees ook:
Gratis platform laat sombere jongeren praten: 'Ze zeggen niet snel: 'Ik voel me depressief''

Breeksema gelooft in het effect van psychedelica, maar ziet ook dat truffeltrips een hele intense en impactvolle ervaring zijn. "Ze versterken gedachtes die al aanwezig zijn. Dus als je al heel angstig of achterdochtig bent of hele negatieve gedachtes hebt, kan dat worden versterkt." 

Hierdoor vindt hij het aanbieden van de truffeltrips door Field Trip geen aanrader. "Als je het aanbiedt met het idee: neem dit en dan ben je van je depressie af, en mensen krijgen geen langdurige nazorg... dat lijkt me geen goed idee."