Nieuwe hond

Houdverbod voor dierenbeul? 'Dat geeft aan: tot hier en niet verder'

30 maart 2021 17:26 Aangepast: 30 maart 2021 17:28
Foto ter illustratie Beeld © iStock

Een 61-jarige man die zijn hond op gruwelijke wijze om het leven bracht, mag een nieuwe hond. De Partij voor de Dieren pleit daarom voor een houdverbod. Een goed idee, vinden ook dierenrechtenorganisaties. "Zo’n verbod geeft aan: tot hier en niet verder."

Wie nu een dier mishandelt, betaalt een boete of krijgt een gevangenisstraf van maximaal drie jaar. "Maar als de boete is betaald of de straf erop zit, dan kunnen ze weer een nieuwe hond aanschaffen", zegt Lisanne de Boer van de Dierenbescherming tegen EditieNL.

De Dierenbescherming ziet daarom het liefst een houdverbod van tien jaar. Zij willen daarmee voorkomen dat mensen die hun dier mishandelen opnieuw de fout ingaan.

Opnieuw de fout in

De 61-jarige man die zijn husky mishandelde en vermoedelijk levend begroef, heeft zijn straf erop zitten. De rechter heeft geoordeeld dat hij weer een hond mag aanschaffen. Wel onder voorwaarde dat hij zich laat begeleiden in het houden en verzorgen van de hond. De Partij voor de Dieren is daarop in actie gekomen en pleit nu zelfs voor een levenslang houdverbod. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Man die hond op gruwelijke wijze vermoordde, mag een nieuwe hond

Zorgt zo’n houdverbod er ook voor dat mensen niet nog een keer de fout ingaan? Lisanne de Boer van de Dierenbescherming denkt van wel. "We hebben veel zaken waarvan we al jaren bij dezelfde persoon komen en die telkens weer nieuwe dieren erbij haalt. We kunnen dan een dier weer wegnemen, maar ze kunnen er ook weer een aanschaffen. En daarvoor heb je een houdverbod nodig."

Tweede kans

Nienke Endenburg, hoogleraar mens-dierrelaties aan de Universiteit Utrecht, staat niet negatief tegenover een houdverbod. Maar ze vindt het wel belangrijk dat per geval goed naar de situatie wordt gekeken.

"Mensen gaan niet per se sneller de fout in na één mishandeling. Stel iemand heeft een psychose tijdens de mishandeling, heeft die persoon dan kans op herhaling?”, zegt ze. Ze vervolgt: "Als het een ongeluk is geweest of als iemand te weinig kennis heeft, dan vind ik dat mensen moeten kunnen herstellen. Dat ze weten: 'ik heb dit slecht gedaan'. Mensen verdienen dan een tweede kans."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore