Ga naar de inhoud
Hoogspanningsleiding

Dertien zwanen dood in Sprang-Capelle: 'Er is iets heel geks gebeurd'

Een van de gesneuvelde zwanen Beeld © Jac Hakkens

Dertien zwanen overleden de afgelopen maand in het Brabanste Sprang-Capelle nadat ze tegen een hoogspanningsleiding aanvlogen. De dieren wisten de leidingen niet te ontwijken. Denken we wel genoeg aan de vogels?

"Er zijn veel zwanen aan het overnachten in de buurt", vertelt ecoloog Jac Hakkens van Tennet aan EditieNL. "Ze verplaatsen zich naar de weilanden dichtbij om te grazen. Die hoogspanningslijn is een barrière tussen de overnachtingsplek en de weilanden."

Maar in een weekend zijn nu meer dan elf zwanen overleden. Het is lastig te verklaren hoe dat komt. "Het zijn er veel in een keer, dat is uniek", zegt Hakkens. "Er is iets heel geks gebeurd dat weekend."

Maatregelen

"Zolang je een bovengronds spanningsnet hebt, blijven er slachtoffers. Dat is niet te voorkomen." Maar normaal gesproken worden de vogels gewaarschuwd door vogelwerende maatregelen. "We hebben een verantwoordelijkheid tegenover biodiversiteit", zegt Hakkens. "Op locaties waar we weten dat ze gevaar lopen, moeten we versneld maatregelen treffen."

Zo is uit onderzoek gebleken dat varkensrullen zin hebben. Die werken voornamelijk overdag. "Dus vogels die 's nachts op lage hoogte vliegen zien die lijnen niet. Vogelflappen werken beter, die fluoresceren ook."

Vissen,
Lees ook:
Vissen, vogels, egels en zelfs pinguïns: talloze dieren gaan dood door corona-afval

Risico

Op jaarbasis sneuvelen er volgens de Vogelbescherming veel vogels door hoogspanningsleidingen. Die vormen volgens Lars Soerink van de Vogelbescherming vooral een gevaar voor grotere vogels, zoals zwanen. "Die zijn groot en niet zo wendbaar als ze eenmaal op snelheid zijn", vertelt hij aan EditieNL.

Demente
Lees ook:
Demente topballerina leeft op bij horen van Zwanenmeer

Ook het weer speelt een rol. "De meeste slachtoffers ontstaan bij mist en laaghangende bewolking. Zolang de zon schijnt en alles helder is, is er voor de vogel niet zo heel veel aan de hand.

Groter gevaar

Waar Soerink zich voornamelijk zorgen over maakt, zijn windmolens. "Die zijn eigenlijk nog gevaarlijker, want die hebben een nog groter oppervlak. Je kunt onder of over die leidingen heen, dat kan bij een windmolen lastig." De Vogelbescherming maakt zich dan ook zorgen over de energietransitie. "Er komen veel windmasten bij, het is bijna niet in te schatten hoeveel het er gaan worden."