Coronavaccin

Waarom worden jongeren nog niet gevaccineerd? 'Heeft zeker zin'

29 maart 2021 15:16
Beeld ter illustratie Beeld © EditieNL

In juli moet iedere (volwassen) Nederlander een eerste prik met een coronavaccin hebben gehad. Maar hoe zit het met de minderjarigen? Krijgen zij uiteindelijk ook een prik of is dat niet nodig?

Voorlopig worden minderjarigen nog niet ingeënt simpelweg omdat er nog geen vaccin voor ze is. Al wordt daar achter de schermen hard aan gewerkt. "Pfizer is momenteel de enige fabrikant die een vaccin heeft ontwikkeld voor jongeren vanaf zestien jaar", zegt medisch directeur van Pfizer Marc Kaptein tegen EditieNL. "We doen verder meerdere studies naar vaccinaties onder minderjarigen. Zo loopt er een studie onder twaalf tot vijftien jarigen. Daarvan verwachten we binnenkort resultaten. Verder zijn er nog drie studies van leeftijden tussen de zes maanden en elf jaar."

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Mensen met langdurige coronaklachten voelen zich beter na vaccinatie'

Bij de ontwikkeling van het coronavaccin hadden ouderen voorrang, daarom is er toen nog niet ingezet op het ontwikkelen van een medicijn voor kinderen. "Bij kinderen gaat het vooral om de dosis. Hoe jonger het kind, hoe groter de kans dat de dosis kleiner wordt."

Of kinderen gevaccineerd moeten worden daar heeft Pfizer geen mening over. "Daar gaan wij ook niet over, dat is aan de overheid. Persoonlijk denk ik wel dat het zin heeft en een toegevoegde waarde kan hebben omdat het de kans op mutaties kan verkleinen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kan het coronavaccin een positieve test veroorzaken?

Ook OMT-lid en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde Károly Illy denkt dat het belangrijk is om kinderen uiteindelijk wel te vaccineren. "Het is nu zo dat het vaccin simpelweg nog niet getest is op kinderen. En we weten dus niet of het veilig is. Het advies is dan ook om het niet aan die doelgroep te geven."

Toch hoopt hij dat daar in de toekomst verandering in komt. "Het is heel belangrijk dat kinderen en jongeren uiteindelijk wel gevaccineerd worden. Nederland telt 3,4 miljoen burgers onder de 18. Dat is zo’n 20 procent van het totaal aantal inwoners. Als zij niet worden gevaccineerd en anderen mensen om welke reden dan ook zich niet laten vaccineren, dan heeft dat invloed op de vaccinatiegraad. Daarnaast spelen kinderen en zeker tieners een duidelijke rol in de verspreiding van het virus."

Medische risicogroepen

Het ministerie van Volksgezondheid en Welzijn laat in een reactie aan EditieNL weten dat er voorlopig nog geen minderjarigen worden gevaccineerd omdat er nog geen goedgekeurd vaccin voor ze is. "De gezondheidsraad is wel bezig met een advies of het verstandig is om kinderen die behoren tot een medische risicogroep wel te vaccineren en of het raadzaam is hun omgeving te vaccineren als zij zelf geen vaccin kunnen ontvangen. We verwachten dit advies begin april te krijgen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore