Stress

Tandenknarsen door coronacrisis: 'Word wakker met pijn aan mijn kaken'

29 maart 2021 11:05 Aangepast: 29 maart 2021 13:45
Carla ervaart veel stress door de crisis en gaat daardoor tandenknarsen Beeld © EditieNL

De coronacrisis heeft niet alleen invloed op onze mentale gezondheid. Ook ons gebit heeft er flink onder te lijden. Zo zien tandartsen steeds meer patiënten met gesleten tandglazuur en gebroken kiezen in hun stoel. Want de stress die we ervaren straalt rechtstreeks uit naar onze kaken.

Carla Haitsma (54) wordt 's ochtends wakker met pijn in haar kaken. "Dan lijkt het echt alsof ik op iets heel hards heb gebeten en heb ik een enorm zwaar gevoel in mijn kaken en pijn aan mijn kiezen", zegt ze tegen EditieNL. Door de coronacrisis ervaart ze veel stress en dat uit zich 's nachts doordat ze gaat tandenknarsen. "Ik ben werkzoekende en dat is in deze tijd heel moeilijk. Voorheen deed ik ook veel vrijwilligerswerk bij een theater en dat vond ik ontzettend leuk om te doen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gommers grijs geworden: wat voor impact heeft stress op je uiterlijk?

Nu dat weg is gevallen mist ze de afleiding en de mensen om haar heen. "Ik zit al maanden thuis zonder iets te doen. Ik heb geen partner en ik ben best eenzaam want ik kom helemaal niet meer onder de mensen nu. Bovendien heb ik stress omdat er geen geld binnenkomt." Die stress levert haar door het tandenknarsen ook fysieke pijn op. "Ik heb enorme last van nekpijn en hoofdpijn, ik zit helemaal vast."

Kies verticaal doormidden

Volgens tandarts Marcel Spek is ze niet de enige. "Laatst had ik een man die zijn kies verticaal helemaal kapot had gebeten", zegt hij tegen EditieNL. "De meest voorkomende oorzaak van tandenknarsen en klemmen is stress. "

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Lizzy (25) was klaar met tandartsassistente zijn en verhuurt nu jacuzzi's

Spek ziet in zijn praktijk de laatste periode steeds meer jonge mensen die tandenknarsen en klemmen. "Weten dat veel mensen en vooral jongeren door de coronacrisis onder hoge druk zijn komen te staan. De spanning in het lichaam kan klemmen of knarsen veroorzaken." En dat kan blijvende schade opleveren.

Nekklachten

"Bij knarsen bewegen je kaken langs elkaar heen, dat leidt vooral tot slijtage van het tandglazuur. Zelfs al in een paar weken tijd kun je echt veel slijtage zien. En alles wat je aan slijtage kwijtraakt komt niet meer terug. Bij klemmen druk je je kiezen heel hard op elkaar. Dat leidt vooral tot gewrichtsklachten aan kaakgewricht, nekklachten en zelfs hoofdpijn."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kwart Nederlanders niet naar tandarts sinds begin pandemie

Tandenknarsen of klemmen is in veel gevallen te behelpen met een aangepast bitje of met kaakfysiotherapie. "Een bitje beschermt je tanden en geeft je kaken wat rust. Daarnaast kun je in bepaalde klinieken ook botox in je kaak laten spuiten. Maar dit is allemaal symptoombestrijding. Het beste is natuurlijk om de oorzaak aan te pakken en stress te verminderen."

Dat is iets wat Carla ook probeert. "Ik wil de oorzaak van het knarsen graag aanpakken maar dat is lastig omdat de situatie waarin we zitten niet snel verandert."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore