Ga naar de inhoud
Webwinkel

Shoppen bij AliExpress wordt duurder: 'Ik ben nu extreem aan het bestellen'

Serena bestelt regelmatig op AliExpress Beeld © EditieNL

Een telefoonhoesje voor een euro of een paar nepnagels voor 80 cent. Wie bij AliExpress het winkelmandje vult, is over het algemeen niet veel geld kwijt. Maar dit gaat veranderen. Vanaf juli gaan we btw betalen als een pakketje 22 euro of minder kost. Maar wat vindt de echte AliExpress-fan hiervan?

Serena Bunt bestelt regelmatig bij AliExpress. "Ik denk dat er elke week wel een pakketje binnenkomt", vertelt ze aan EditieNL. "Ik heb een half uur geleden nog een jasje besteld van Nike. Die kostte 13 euro, in Nederland vind je dat gewoon niet."

'Extreem bestellen'

Ze baalt enorm van de btw die ze voortaan zal moeten gaan betalen. "Ik ben nu extreem aan het bestellen, want ik denk: zo meteen kan het niet meer." Wanneer de nieuwe regeling ingaat zal ze het moeten doen met de Nederlandse webwinkels, maar er is een lichtpuntje. "Ik zit in veel Facebookgroepen. Daar had iemand gezegd dat hier ook wel iets voor wordt verzonnen en dat het wel goed komt. Dat geeft hoop."

Aantal
Lees ook:
Aantal online winkelende consumenten stijgt

Ons online koopgedrag in cijfers

Ieder jaar neemt het aantal online bestellingen toe. Volgens cijfers van Thuiswinkel Markt Monitor gaven we in 2019 1,1 miljard euro uit aan bestellingen vanuit het buitenland. Dat is een stijging van 22 procent ten opzichte van 2018.

Met bijna een derde van alle online bestellingen staan Chinese webwinkels, zoals AliExpress, op de eerste plaats.

Eerlijk

De nieuwe regelgeving betekent dat Nederlanders 21 procent meer moeten betalen voor een pakketje van buiten de Europese Unie. Maar waarom is zo’n prijsverhoging eigenlijk nodig? Volgens Martijn Hos van Thuiswinkel.org gaat het voornamelijk om eerlijkheid. "Het is goed dat partijen buiten de EU verplicht worden om deze btw af te dragen. Daarmee is er een eerlijk speelveld", vertelt hij aan EditieNL. "Het gaat erom dat de prijzen gelijker worden en dat consumenten gaan kopen bij het al goede Nederlandse aanbod"

Omzet
Lees ook:
Omzet Bol.com explodeert door lockdown: +70 procent

Toch is er bij Hos twijfel over of deze btw daadwerkelijk geïnd gaat worden. "Het valt en staat natuurlijk met de douane. Het gaat om veel pakketjes." Of het gaat lukken om het te handhaven, is voor hem nu de grote vraag.

Strijd tegen namaak

Volgens Hos is het belangrijk om nu naar de situatie in z'n geheel te kijken. "Het grote plaatje gaat natuurlijk om namaak, waarbij goedkoop duurkoop blijkt te zijn." Dit is een probleem dat niet zomaar zal verdwijnen, vreest hij. "Er zullen altijd mensen zijn die op koopjes uit zijn en lang willen wachten op een minder kwalitatief maar goedkoop artikel."

Ondanks dit risico hoopt Hos dat deze maatregel ervoor zal zorgen dat online winkelen eerlijker wordt voor zowel de winkel als de consument. "De consument moet weten wat ze in huis halen. Het is een onderdeel van een groter pakket richting eerlijke maatregelen." Maar tot het zover is kunnen fans zoals Serena nog lekker doorshoppen.