Ga naar de inhoud
Een jaar corona

De tijd lijkt voorbij te vliegen: 'We maken geen herinneringen meer'

De tijd vliegt voorbij ook al lijken alle dagen op elkaar Beeld © Getty Images

We zitten nu ruim een jaar in de coronacrisis. "Een jaar alweer?" zullen veel mensen denken. Want ook al maken we niet zoveel mee, toch lijkt de tijd voorbij te vliegen. Hoe kan dat?

"Het is eigenlijk heel vreemd", zegt hoogleraar experimentele psychologie Hedderik van Rijn van de Universiteit van Groningen tegen EditieNL. "De dag zelf lijkt namelijk heel langzaam te gaan, maar als je terugkijkt op de hele periode dan lijkt de tijd heel snel te zijn gegaan."

 

 

 

 

Een
Lees ook:
Een jaar corona in de verpleeghuizen: 'Ik heb me zo eenzaam gevoeld'

Juist omdat de dagen lang duren, en vaak ook nog eens ontzettend op elkaar lijken wordt het volgens de hoogleraar een grijze brij. "Dit jaar is een aaneenschakeling van dagen die op elkaar lijken. Je werkt soms ook nog even in het weekend door want ja: je bent toch thuis. En door die eentonigheid heb je ook geen herinneringen aan deze periode."

Eindeloze zomervakantie

Om het uit te leggen geeft hij een omgekeerd voorbeeld. "Kijk maar eens naar je herinneringen aan je vakanties als kind. Die lijken eindeloos te duren omdat je elke dag iets leuks deed en daardoor heb je daar heel veel herinneringen aan en lijkt het lang te duren."

John
Lees ook:
John Mayer steekt fans hart onder de corona-riem met serenade

Om het patroon te doorbreken raadt Van Rijn dan ook aan om af en toe er even een weekend tussenuit te gaan. "Ook al lijkt de dag dat je weg bent snel voorbij te gaan – je maakt veel herinneringen – als je erop terugkijkt dank lijkt het vaak alsof je een week bent weggewest."

Vier je verjaardag

Ook psycholoog Najla Edriouch raadt aan om de sleur te doorbreken. "Ga je normaal gesproken een weekend weg, verzin dan nu even iets anders leuks.  Zorg ervoor dat je zelf bijzondere activiteiten plant. Veel mensen schrappen bijvoorbeeld in deze periode hun verjaardag, maar het is beter om dat toch te vieren. Om er toch een momentje van te maken, zo maak je weer een herinnering."