Ga naar de inhoud
Onderzoek Erasmus MC

Eerder onderzoek kan lui oog bij kinderen mogelijk voorkomen

Oogmeting bij een kind, beeld ter illustratie Beeld © Getty Images

In Nederland heeft ongeveer één op de dertig kinderen een lui oog. Dit kan vervelende gevolgen hebben op latere leeftijd, doordat je bijvoorbeeld niet meer goed afstand kunt inschatten tijdens autorijden. Het Erasmus MC gaat onderzoeken of het krijgen van een lui oog te voorkomen is door op jongere leeftijd een bril te dragen.

Een lui oog hebben houdt in dat één van je ogen niet goed werkt. Hierdoor kijk je dus voornamelijk met één oog. In Vlaanderen werd in 2012 onderzoek gedaan naar dit probleem. Hierbij werd de oogsterkte van kinderen van 1 en 2 jaar gemeten. Daarbij lukte het waarschijnlijk om bij een aantal gevallen van een lui oog te voorkomen. Hoeveel dit er precies zijn, is niet bekend.

Kinderen werven 

Maar hoe gaat het onderzoek van het Erasmus MC er precies uitzien? "Kinderen worden vanaf hun eerste tot hun vierde levensjaar gevolgd en worden twee tot drie keer per jaar goed gecontroleerd op hun oogsterkte", legt onderzoeker Annelies Bruinenberg uit. "Dit met het idee dat kinderen met een hoge oogsterkte risico lopen om een lui oog te krijgen."

Het grootste deel van de kinderen zal geen hoge oogsterkte hebben. "Van de kinderen met een hoge oogsterkte krijgt de helft een bril, de andere helft krijgt geen bril." Hiermee hoopt het Erasmus MC te kunnen vaststellen of de bril daadwerkelijk helpt om een lui oog te voorkomen.

Lichtshow
Lees ook:
Lichtshow Erasmus MC: 'Voor de helden van onze samenleving'

Het onderzoek is vorige maand van start gegaan bij consultatiebureaus in Harderwijk, Elmelo, Putten en Utrecht Leidsche Rijn, op 1 mei gevolgd door een aantal andere plaatsen De onderzoekers zijn van mening dat het erg nuttig is om te kijken of het krijgen van een lui oog te voorkomen is. "Vooral omdat in Vlaanderen de meting van de oogsterkte op 1 en 2 jaar gedaan wordt en er ook stemmen opgaan om het in Nederland in te voeren."     

Het Erasmus MC gaat voor dit onderzoek samenwerken met consultatiebureaus. 

Slechtziende
Lees ook:
Slechtziende Jan (88) schreef boek om de coronacrisis door te komen

Bij deze meting moeten de kinderen plaatjes bekijken en dan wordt hun gezichtsscherpte gemeten. "Als ze de plaatjes niet goed kunnen zien, dan moeten ze naar een orthoptist. Die kijkt of het kind een lui oog heeft en kan het kind behandelen met een bril of door het oog af te plakken met een pleister."

Door middel van het onderzoek hoopt het Erasmus MC dat de kinderen nooit meer met zo’n pleister rond hoeven te lopen. "Het probleem is dat er nooit goed onderzocht is of een vroege bril een lui oog helpt te voorkomen."