Aantrekkingskracht

Lynn schrijft met criminelen: 'Ik kan ze een lichtpuntje bieden'

24 maart 2021 14:16 Aangepast: 24 maart 2021 14:34
Lynn schrijft brieven aan Amerikaanse gevangenen Beeld © EditieNL

Een opvallende verschijning bij de start van het strafproces Marengo afgelopen maandag, de zaak tegen Ridouan Taghi. Buiten de zwaarbeveiligde rechtbank in Amsterdam stonden fans van de vermeende drugscrimineel. Waarom hebben criminelen een aantrekkingskracht op fans?

De mannen die bij de rechtbank stonden droegen witte shirts met daarop de tekst 'no fair trial'. Bij Taghi stonden er vooral jonge mannen. "Bij Holleeder zaten ook genoeg vrouwen op de rechtbanktribune, en er zijn ook vrouwen die criminelen in de gevangenis brieven schrijven", zegt criminoloog Robby Roks van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

"Criminelen hebben een sterke aantrekkingskracht en worden vaak geromantiseerd. Andere redenen kunnen zijn dat sommige mensen zo'n misdadiger steun willen bieden."

Brieven schrijven

Zo iemand is ook Lynn Antonis. Zij schrijft brieven naar Amerikaanse gevangenen. "Ik ben twee jaar geleden begonnen met het schrijven van brieven naar twee gevangenen", vertelt ze. "Ik heb een tijdje social work gestudeerd, en ik vind dat mensen een tweede kans verdienen. Een brief is zoiets kleins wat je kan doen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ridouan Taghi – schrik van de onderwereld, man van weinig woorden: 'Vooralsnog niks te melden'

De gevangenen kijken uit naar haar brieven. "Iemand die in de gevangenis zit, kan zo weinig. Ik vind het fijn ze een lichtpuntje te bieden."

Lynn vond 'haar' gevangenen via de website WriteAPrisoner. "Ik heb specifiek gezocht naar jonge mannen, dat praat toch wat makkelijker. De een zat vast voor een uit de hand gelopen drugsdeal waarbij iemand gewond raakte, de ander heeft meerdere delicten op zijn strafblad staan. Zo was hij onder meer in het bezit van een aangepast geweer. Beide mannen zijn inmiddels weer vrij."

Met een van hen heeft ze nog steeds contact. "Daaruit is een hechte vriendschap ontstaan. Ik beschouw hem als mijn grote broer. Ik videobel regelmatig en we willen elkaar graag in het echt ontmoeten."

Niet goedpraten

Ze denkt erover om binnenkort opnieuw brieven te gaan sturen naar gevangenen. "Dit keer iemand die vastzit voor een zwaarder delict en misschien levenslang vastzit", zegt ze. "Ik praat absoluut niet goed wat ze hebben gedaan, maar zij zitten al vast en zijn voor hun daden gestraft. Ik ga er altijd vanuit dat er iets goeds schuilt in een persoon en wil zo iemand steunen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Appel met cannabis over gevangenismuur gegooid: 'Smokkelen is strafbaar'

Volgens criminoloog Roks is de aantrekkingskracht van criminelen op mannen vaak dat ze zich in zo'n persoon kunnen herkennen. "Je ziet dat dit soort grote misdaadfiguren zowel geliefd als gehaat zijn", zegt Roks. "De meeste mensen vrezen ze, maar er zijn ook mensen die een andere kijk hebben op deze mannen. Dat kan zijn omdat ze in dezelfde omgeving zijn opgegroeid of misschien zelf ook wel actief zijn met criminele activiteiten."

Aantrekkingskracht

Deze 'fans' kunnen zich identificeren met iemand als Taghi. "Iemand die zich duidelijk afzet tegen de maatschappij. Ze houden zich ook bezig met criminaliteit en hebben het systeem als gemeenschappelijke vijand", vertelt Roks.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore