Verdachte aangehouden

Online lokprofiel ingezet tegen jeugdprostitutie: hoe ver mag je gaan?

23 maart 2021 17:40 Aangepast: 23 maart 2021 21:53
Foto ter illustratie Beeld © iStock

Het Openbaar Ministerie heeft voor het eerst een lokprofiel online gezet om daarmee mensenhandel in de jeugdprostitutie tegen te gaan. Met resultaat: een 54-jarige man die op zo'n profiel reageerde is aangehouden. Dit soort lokmiddelen worden steeds vaker ingezet. Maar waar ligt de grens van zo'n lokprofiel?

In het programma 'Jojanneke uit de prostitutie' dat vanavond op televisie is, is te zien hoe het OM voor het eerst succesvol zo'n lokprofiel inzet. "We hebben ons online gepresenteerd als een jonge jongen die op zoek is naar betaald sekswerk en gekeken wat de reacties daarop zijn", vertelt officier van justitie Daphne van der Zwan aan EditieNL.

Reacties stromen binnen

De reacties op het profiel stroomden binnen, vertelt Van der Zwan. "Bijvoorbeeld mensen die zeggen werkruimte of klanten te willen regelen. Of dat ze samen in zee willen gaan. Het is schokkend om te zien hoe snel het gaat."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Loverboys nu vooral online, palmen slachtoffers sneller in

Het OM wil zich meer online gaan begeven. "We zien dat mensenhandel en seksuele uitbuiting van minderjarigen steeds meer online plaatsvindt", zegt Van der Zwan. "Bij zedenzaken wordt de opsporing al vaker op deze manier gedaan, bij mensenhandel nog niet. Het is de bedoeling dat dit een beproefd middel wordt bij de opsporing van mensenhandel."

Wet- en regelgeving

Het is niet het eerste lokmiddel dat wordt ingezet. "Lokfietsen voor diefstal en lokauto's voor poging tot brandstichting", geeft criminoloog Jasper van der Kemp als voorbeelden. "Maar deze vorm is uniek. Het is een middel waarvan je, als je het succesvol inzet, meteen beet hebt."

Maar het zorgt ook voor discussies. "Bij dit soort middelen is de discussie in hoeverre je mensen uitlokt tot iets wat ze anders niet gedaan zouden hebben. Is het omdat jij het aanbiedt, of hadden ze het anders ook gedaan?" legt Van der Kemp uit. "Er is hier nog geen duidelijke grens opgesteld."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Slachtoffers seksuele uitbuiting gevonden dankzij chatsoftware

Het OM kijkt dan ook zorgvuldig naar de wet- en regelgeving. Van der Zwan: "We hebben uitgezocht tot welk strafbaar feit je kan komen. We zijn tot de conclusie gekomen dat dat tot voorbereiding van mensenhandel gaat."

Want hoe ver kun je gaan? "Je moet zorgen dat je het initiatief altijd bij de ander laat. Het idee moet van de andere kant komen. Wij presenteren ons als jonge jongen, wachten af en kijken wat er gebeurt. De rechter gaat bepalen waar de grens ligt."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore