Verstoten worden door je familie omdat je niet meer gelovig bent. Het overkwam Lale Gül, een Amsterdamse schrijfster die opgroeide in een streng islamitisch gezin. Ook in andere geloven komt dit voor. Zo ook bij voormalig Jehova's Getuige Soraya Dingler, die werd verstoten vanwege haar geaardheid.
Soraya groeide op als Jehova's Getuige. "Ik ben acht jaar geleden uitgesloten", vertelt ze aan EditieNL. Binnen het geloof kun je op je twaalfde beslissen of je in de gemeenschap wil blijven of niet. "Onder druk heb ik mij op mijn vijftiende laten dopen, maar op mijn achttiende ben ik uit de kast gekomen als lesbienne."
Verstoten
De seksualiteit van Soraya was onacceptabel binnen het geloof, dus moest ze het huis uit. Ze zat toen middenin haar opleiding tot doktersassistente. "Een drama was dat." Haar familie liep met een grote boog om haar heen. "Ik leefde in een waas. Het was alsof ik in een film leefde."
Het was voor Soraya een rare gewaarwording om te zien dat haar ouders haar de rug toekeerden. "Ze zouden onvoorwaardelijke liefde voor je moeten hebben, maar dat viel weg omdat de kerk zei dat het niet kon."
Via via
Soraya verhuisde naar IJmuiden. Daarvoor werd ze opgevangen door haar oom en tante, die ook niet geloofden. "Zij zijn heel erg lief voor mij geweest. Zij waren de enigen die tegen mij zeiden: het maakt niet uit dat je lesbisch bent."

Contact met haar ouders heeft Soraya nog amper. "Ik heb pas een neefje gekregen. Dat hoor ik dan via via. Maar ze vragen nooit hoe het met mij gaat." De vader van Soraya is gestraft in de kerk voor de geaardheid van zijn dochter. Hierdoor vindt het contact tussen Soraya en haar ouders altijd stiekem plaats. "Want het mag eigenlijk niet."
Verraad
Er zijn meer voorbeelden als Lale en Soraya, maar hoe vaak iemand het huis moet ontvluchten omdat ze het geloof niet meer aanhangen is niet bekend. Hierover zijn nooit cijfers bijgehouden. Religiewetenschapper Maria Vliek voerde een onderzoek uit onder ex-moslims in het Verenigd Koninkrijk en Nederland. "Wat ik heb gezien is dat er heel verschillend gereageerd wordt op moslims die niet meer geloven", vertelt ze aan EditieNL.
Als iemand niet meer gelooft, wordt dit vaak gezien als verraad. Dit is problematisch volgens Vliek. "Het kan veel sociale problemen opleveren bij ouders, familie en vrienden. Omdat je eigenlijk zegt: je wilt niet meer bij ons horen." In de moslimgemeenschap leidt niet meer geloven niet altijd tot verstoting. "Hou het dan voor jezelf en spreek je er niet over uit."
Dit ziet Vliek ook gebeuren binnen conservatief christelijke kringen. "Soms wordt je niet geloofd als je zegt dat je niet meer gelooft, het word genegeerd. Maar het gebeurt ook dat de omgeving de schouders ophaalt en weer verder gaat."