Leeftijd verkeerd inschatten

Roeland (22) werd van TikTok gegooid omdat de app denkt dat hij jonger dan 13 is

23 maart 2021 11:06 Aangepast: 25 maart 2021 15:42
Het account van Roeland werd verwijderd Beeld © EditieNL

Strengere regels op de populaire app TikTok moeten jonge gebruikers beter beschermen. Er wordt strenger gecontroleerd op leeftijd: kinderen onder de 13 mogen de app officieel namelijk niet gebruiken. Maar ook TikTokkers die oud genoeg zijn ervaren daar de nadelen van. Hun accounts verdwijnen in de prullenbak omdat de app denkt dat ze jonger dan dertien zijn.

Zo'n vier maanden geleden werd het account van TikTokker Roeland Wendel offline gehaald. Hij is 22, maar de app schat hem dus jonger in. "Een paar uur voor mijn account offline werd gehaald, behaalde ik de 100.000 volgers", vertelt Roeland aan EditieNL. "Die avond kreeg ik een melding dat ze het account offline hadden gehaald. Extra zuur na zo'n goede dag."

Paspoort

TikTok liet volgens Roeland niet weten waarom het account offline gehaald was. "Er stond alleen dat het ging om de 'schending van de communityrichtlijnen'." Hij probeerde contact te zoeken met het bedrijf, maar dat bleek niet makkelijk. Zo kwam hij bij The Creator Mansion terecht, een managementbureau voor TikTokkers.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

TikTok beperkt accounts van jonge gebruikers

"Uiteindelijk vroeg TikTok om mijn paspoort. Ze schatten mij dus jonger dan 13 in", zegt Roeland. "We hebben een kopie opgestuurd, maar het account is nog steeds offline. De communicatie met TikTok was erg lastig. Heel jammer, want ik vind het wel een tof platform."

Roeland baalt ervan, want hij verdiende ook geld met de app. "Ik werk als freelance journalist, maar kon ook steeds beter van TikTok leven. Dat mijn account offline is gehaald, heeft dus ook impact op mijn inkomsten." Hij denkt er nu over na om dan toch maar een nieuw account te beginnen. "Ik heb heel veel creatieve ideeën waar ik graag iets mee wil doen."

Onterecht account kwijt

Roeland is niet de enige TikTokker die de dupe is geworden van de strengere regels. "TikTok is verboden voor kinderen onder de 13, maar dat controleerden ze vroeger bijna niet. Sinds de invoering van de aangescherpte regels wel. Dagelijks krijg ik wel vijf berichten van gebruikers die hun account zijn verloren", vertelt Johan Hamstra van The Creator Mansion. "Soms is dat terecht, maar vaak niet."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Annette beantwoordt seksvragen van pubers op TikTok: '4 uur per dag druk mee'

Volgens hem zijn veel accounts van gebruikers boven de 18 jaar offline gehaald. "Het gaat om populaire accounts met veel volgers. Die TikTokkers verdienen daar hun geld mee en zijn dus van de een op de andere dag hun inkomsten kwijt", vervolgt Hamstra. "TikTok telt 1,5 miljard gebruikers dus ik snap dat je niet alles handmatig kunt controleren, maar het probleem is dat TikTok het ook niet oplost."

Een oplossing zou een paspoortcontrole zijn. "Dat moet wel geautomatiseerd worden, want je merkt dat het handmatige proces niet werkt. Ik ken meerdere mensen die daar al meer dan een jaar op wachten", zegt Hamstra.

Enorme database

Hoe moeilijk is het dan om leeftijd goed in te schatten? "Dat is heel lastig. Voor ons, maar zeker ook voor een computer", vertelt Dick Fens, directeur van gezichtsherkenningsbedrijf 20Face. "We hebben het eerder geprobeerd te doen met een app voor de verkoop van alcohol in supermarkten, maar constateerden dat het te lastig was."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Top-10 TikTok-hits vol grove teksten: 'Niet kindvriendelijk'

Er zijn websites die je leeftijd checken, maar daar klopt vaak niks van. "Hoe ziet iemand van 18 jaar eruit? Of van 50? Iemand kan meer rimpels hebben en wel jong zijn, en mensen hebben na plastische chirurgie weer minder rimpels. Je moet dus een enorme database creëren van mensen en leeftijden en verschillende gelaatsuitdrukkingen."

Een betere oplossing is ook volgens Fens het koppelen van je paspoort. "En dan gezichtsherkenning gebruiken. TikTok kan dat inzetten om te controleren of de persoon op de foto daadwerkelijk de persoon is van het paspoort. Maar niet iedereen wil dat natuurlijk delen met een bedrijf."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore