Kan dat sneller?

Grote versoepelingen? Eerst nog even 3,5 miljoen 60-plussers vaccineren

22 maart 2021 17:01 Aangepast: 22 maart 2021 17:17
Beeld ter illustratie Beeld © ANP Foto

Er worden waarschijnlijk morgen geen nieuwe versoepelingen aangekondigd. Het aantal besmettingen is nog te hoog. De echt grote versoepelingen komen mogelijk pas nadat het grootste deel van de zestig plussers is gevaccineerd. Maar dat kan –met het tempo waarmee er nu gevaccineerd wordt – nog wel even duren. Waarom prikken we niet vierentwintig uur per dag?

Dinsdagavond is er weer een nieuwe persconferentie. Er zullen dan naar verwachting geen extra maatregelen worden getroffen maar dus ook geen versoepelingen. Er zouden pas echt grote versoepelingen kunnen plaatsvinden wanneer de kwetsbare mensen gevaccineerd zijn.

3,5 miljoen

Er zijn inmiddels bijna een miljoen zestig plussers gevaccineerd in Nederland. Dat klinkt veel maar toch zijn er nog ruim 3,5 miljoen mensen uit deze categorie die nog een prik moeten krijgen.

Aan de voorraad vaccins ligt het volgens vaccinatie-expert Herman van der Weide niet. Hij is oud-programmamanager vaccinatieprogramma van de  pokkenpandemie en de Mexicaanse griep. "De vaccins zijn niet het probleem, die hebben we genoeg op voorraad", zegt hij tegen EditieNL. Volgens hem is de planning niet goed op orde.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Catshuisoverleg: avondklok blijft van kracht, terrassen met Pasen nog niet open

"Het is een enorm logistiek probleem om de vaccins van de opslagplaats naar de arm te krijgen. In het verleden is daar onvoldoende over nagedacht en dat geeft nu een hele hoop gedoe en vertraging."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

AstraZeneca kan weer worden geprikt, vijf vragen over het vaccin

De manier waarop mensen worden opgeroepen is volgens hem niet in orde. "Waarom worden mensen eerst opgeroepen met een brief en moeten ze vervolgens gaan bellen voor een afspraak. Je kunt ook zeggen: postcodes 3070 tot 3300 worden in 'die en die week' geprikt.

Israël 

Hij denkt dat er ook 's nachts geprikt kan worden. "Het gemak waarmee gezegd wordt: 'het is teveel gedoe' vind ik echt verbijsterend. Kijk bijvoorbeeld naar Israël. Daar wordt niet moeilijk gedaan. Daar hebben ze gewoon priklocaties op het vliegveld." De urgentie is volgens Van der Weide niet hoog genoeg in Nederland. "Als die echt hoog ligt dan maak je voort. Maar op de een of andere manier is die urgentie er niet. En ze komen er maar mee weg."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Landen prikken AstraZeneca vandaag al, Nederland woensdag

De GGD GHOR vindt het op dit moment niet nodig om het prikken op te schalen naar vierentwintig uur per dag. "Met de beschikbare vaccins die we hebben kunnen we het geplande aantal mensen goed vaccineren", laat een woordvoerder weten. "Als we straks meer geleverd krijgen kunnen we kijken of we nog meer opschalen. De bedoeling is om vanaf april/mei ongeveer 1,5 miljoen vaccinaties per week te kunnen zetten als dat nodig is."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore