Ga naar de inhoud
Sorry voor het sorry zeggen

Verloskundige krijgt taart omdat vrouw tijdens bevalling 'te vaak' sorry zei

De vrouw bracht de taart naar de kraamafdeling van het ziekenhuis

Verloskundige Gea Vije krijgt regelmatig cadeaus van de vrouwen die ze helpt met bevallen in het Ommelander Ziekenhuis Groningen. Toch stond ze van de taart die ze laatst kreeg wel even te kijken. 'Sorry voor het sorry zeggen', stond erop. "Omdat ze zich tijdens de bevalling zo vaak had verontschuldigd."

Gea heeft voor de vrouwen die ze bijstaat een bijzondere regel: voor elke keer dat ze zich verontschuldigen moet ze twee euro in een pot doen. Vanaf tien euro mogen ze zich afkopen met gebak. "Of het nu is omdat ze vruchtwater verliezen, niet kunnen praten door het puffen of omdat ze ontlasting verliezen: vrouwen verontschuldigen zich voor alles."

Onterechte excuses

Hartstikke onterecht, vindt Gea. "Het enige waar zij op zo'n moment mee bezig moeten zijn is een kind op de wereld zetten. Natuurlijk hoeven ze geen sorry te zeggen tegen ons. Wij moeten dat eerder tegen hen", vertelt ze aan EditieNL.

Thuisbevalling?
Lees ook:
Thuisbevalling? Pijnbestrijding? Inleiden? 'Laat zwangere lekker zelf bepalen wat zij fijn vindt'

"Natuurlijk is mijn 'regel' gewoon bedoeld als geintje", benadrukt Gea. "In de verloskamer hangt soms best wat spanning, dus het is een gewoon een standaard grap van mij om wat luchtigheid te brengen. Even het ijs breken."

Taart

Ze stond dan ook even te kijken toen bleek dat een van de vrouwen onlangs echt met een taart aan kwam zetten. "Dat hoefde natuurlijk helemaal niet", zegt Gea. "Maar hij was wel erg lekker. Ik heb een foto van de taart gemaakt en die als geboortekaartje naar het gezin gestuurd."

Ook zette ze de foto op social media. "De meeste mensen reageren er leuk op, maar sommige mensen snappen het niet. Die schrijven: 'Bij mij zou je hiermee niet moeten aankomen. Moeten vrouwen zich tijdens de bevalling ook nog gaan gedragen.' Maar dat is juist niet m'n bedoeling. Vrouwen hoeven juist even géén rekening te houden met de rest van de wereld. Alleen maar met zichzelf."

Onderzoek
Lees ook:
Onderzoek naar nut EMDR-therapie bij bevallingstrauma

Het was overigens niet de eerste keer dat iemand haar excuses kwam afkopen. "Eerder kreeg ik al eens schuimgebak van een vrouw. Een andere keer kwam iemand aanzetten met een tientje. Die wilde ik niet aannemen. Toen heeft ze er softijsjes van gekocht voor de afdeling."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore