Monopoly wordt vernieuwd

Spel Levensweg ook vernieuwd: 'Je hoeft niet meer te trouwen'

19 maart 2021 16:10 Aangepast: 19 maart 2021 18:00
Links de oude cover van Levensweg, rechts de nieuwe Beeld © Hasbro

Het oeroude Monopoly krijgt een metamorfose. De Algemeen Fonds-kaarten –met daarop de boodschap dat je geld krijgt omdat je een schoonheidswedstrijd hebt gewonnen – zijn niet meer van deze tijd. En dat geldt voor meer spellen. Ook het bekende spel Levensweg werd aangepast. Zo is er niet meer alleen maar een roze of blauwe pion.

Menig dertig plusser heeft in zijn kindertijd heel wat uurtjes Levensweg gespeeld. Ging je studeren aan de universiteit of koos je voor het snelle geld? Onderweg niet vergeten te trouwen en uiteraard een gezin stichten. Toch is dit allang niet meer de levensweg die in het 'gewone leven' wordt bewandeld. Tijd dus voor wat aanpassingen. "We hebben Levensweg nét veranderd", laat Marijn ter Hofsé van spelfabrikant Hasbro weten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Monopoly krijgt 'meest ingrijpende ingreep' in 86-jarige bestaan

"Het is een spel met vakjes waar je langs moet gaan en vroeger was er een stopvakje en dan moést je trouwen. In de nieuwe versie is er nog steeds een stopvakje en dan wordt er gevraagd: wíl je trouwen."

Inclusiever

Daarnaast is het spel ook wat inclusiever geworden. "In de oude versie had je een roze of een blauwe pion. Nu mag je alle kleuren van de regenboog kiezen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Iris en Corné gaan door alle straten van Monopoly fietsen

Levensweg is nu dus weer helemaal van deze tijd. Maar dat geldt niet voor alle spellen. Zo zijn er nog flink wat voorbeelden van ouderwetse spellen denkt bordspelontwerper Stefan Brakman. "Stratego heeft bijvoorbeeld geen enkele vrouwelijke representatie", vertelt hij aan EditieNL.

"Een ander spel is Endeavor. Het speelt zich af in de koloniale ontdekkingstijd en je kan er ook slavernij inzetten. Binnen de wereld van de bordspellen is daar wel wat ophef over geweest. Maar voor veel spelspelers is het thema ondergeschikt aan het spelplezier."

Er is destijds wel discussie over geweest. "Maar ze hebben het zo gelaten onder het mom van dat ze het verleden niet mooier willen voordoen dat het was."

Kolonisten

Een ander voorbeeld is het bekende Kolonisten van Catan. "Het spel heet inmiddels Catan. In dit spel kom je op een eiland aan en dan bouw je een dorp met een aantal anderen. Het eiland is onbewoond, maar er is een grijs mannetje dat er is en schapen steelt."

Dat grijze figuur was eerst zwart en heette de rover. Dat is dus inmiddels net als de naam van het spel aangepast. "Maar ondanks die aanpassingen ben je nog steeds aan 't koloniseren."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore