Met geluid de virusdeeltjes van Covid-19 vernietigen. Volgens wetenschappers uit de Amerikaanse staat Massachusetts zou dat mogelijk kunnen zijn. Met de inzet van ultrasoon geluid zouden coronadeeltjes letterlijk in kunnen storten. Maar hoe werkt het dan precies?
Het onderzoek werd uitgevoerd door Massachusetts Institute of Technology. Zij bestudeerden de reactie van het coronavirus op trillingen. Uit het onderzoek bleek dat trillingen tussen 25 en 100 megahertz de spikes van het virus razendsnel liet knikken. Dit is volgens de onderzoekers vergelijkbaar met de kuiltjes die ontstaan in een bal wanneer deze de grond raakt.
"Het gaat hierbij om geluid dat zo hoog, of laag, is dat mensen het niet kunnen horen", vertelt hoogleraar biomedische technologie, Richard Lopata, aan EditieNL. Hiermee zouden virusdeeltjes dus kapot gemaakt kunnen worden, net zoals bij nierstenen, waarvoor het nu al gebruikt wordt.
Verschillende toepassingen
In de medische wereld wordt ultrasoon vaak gebruikt. "De theorie van geluid kun je namelijk op heel veel verschillende manieren toepassen", vertelt uroloog Elmer Francisca. "Dan gaat het zowel om dingen waarnemen in het lichaam als dingen verwijderen. Bij al deze technieken is de theorie erachter nagenoeg hetzelfde."
In de praktijk wordt de techniek voor drie soorten behandelingen gebruikt. "De eerste is voor de diagnostiek. Die gebruiken wij voor de zwangerschapsscan." Hierbij wordt ultrasoon geluid het lichaam ingezonden. "De weerkaatsing daarvan geeft lichte en donkere kleuren door aan het apparaat. Aan de hand daarvan kunnen we de organen en botten zien."
Daarnaast wordt het gebruikt om nierstenen te vergruizen. "Dat is eigenlijk meer met golven dan met geluid, maar het is in principe nagenoeg hetzelfde." Tot slot wordt het ook toegepast om tumoren weg te halen. "Dat heet 'high-frequentie', daarmee kun je op heel precieze wijze tumoren weghalen."
Nog niet in de praktijk
De nieuwe methode wordt momenteel nog niet in de praktijk toegepast. De toepassing van ultrasoon wordt nog onderzocht. Volgens Lopata zijn er een paar kanttekeningen te maken bij dit onderzoek. "Hoe hoger de frequentie van het geluid, hoe minder diep het in het lichaam gaat. Bij de frequentie tussen 25 en 100 megahertz, waar het in dit onderzoek om gaat, zal het maar een paar millimeter je lichaam ingaan." Virusdeeltjes in de longen zullen met deze methode bijvoorbeeld niet snel bereikt worden.

Daarnaast denkt de hoogleraar dat de methode een gevaar kan vormen voor gezonde cellen. "Als je niet specifiek op virusdeeltjes richt kan je ook gezonde cellen kapotmaken. En dat is dan weer niet goed voor je."
'Toekomstmuziek'
Ook werd er in het onderzoek gesuggereerd dat je in de toekomst met je mobiel virusdeeltjes kunt vernietigen. "Maar dat is ontzettend onwaarschijnlijk", vindt Lopata. "Het is verre toekomstmuziek en daarnaast moet je tussen het apparaat dat het ultrasoon geluid uitzend en je lichaam geen lucht hebben." Daarom moet er altijd een laagje gel bij een echografie gebruikt worden volgens Lopata. "Met lucht ertussen knalt en reflecteert het geluid alle kanten op."