Ga naar de inhoud
Coronacrisis

Baasjes slaan door in verwennen van dier: 'Kamer omgedoopt tot konijnenparadijs'

Marie-Jose heeft in coronatijd twee hamsters, drie goudvissen en twee konijnen in huis gehaald Beeld © EditieNL

Van luxe voer tot puppybenches en hondenkussentjes die bij het interieur passen. Het kan allemaal niet op, ziet Ard Malenstein, CEO van Nederlands grootste dierenwinkelketen Pets Place. Een belangrijke reden daarvoor is de coronacrisis. "Mensen die thuiswerken krijgen vaker te maken met de smekende ogen van de dieren, waardoor er toch snel een extra snoepje wordt gegeven of een nieuw speeltje wordt gekocht."

Een halsband, brokjes of een kattenbak. Wie een huisdier heeft, moet de basics natuurlijk in huis hebben. Maar voor sommige baasjes is dat niet genoeg. Zo ook niet voor Marie-Jose Pennings. Zij heeft een dwergkeeshondje en voegde daar in coronatijd twee hamsters, drie goudvissen en twee konijnen aan toe. Ze verwent haar huisdieren volop. "Ik koop echt heel veel hebbedingetjes. Ik wil niet weten hoeveel geld ik er nu al aan uitgegeven heb. Zeker honderden euro's", zegt ze tegen EditieNL.

Aankopen

Wat ze dan zoal koopt? "In het aquarium had ik al een sierdingetje en sierplantjes, maar ik heb nu ook echte plantjes gekocht. Dat is toch mooier en beter qua zuurstof. De hamsters hebben een heel leuke kooi gekregen: zwart met roze, met allemaal buizen waar ze in kunnen rennen. En eten en allemaal lekkere snoepjes, natuurlijk."

Leuk
Lees ook:
Leuk zo'n nieuw huisdier in lockdown? Dierenarts Piet praat je bij

Binnenkort verwelkomt ze een derde konijn in huis. "Ik dacht laatst: waarom bouw ik één kamer in huis niet gewoon helemaal om tot konijnenkamer? Daar heb ik nu behang geplakt met foto's van bomen. Er komt een grote kooi, een bak met zand om in te graven, en er komen tunnels en huisjes. Ik ben er momenteel druk mee."

Aantal huisdieren

Het aantal huisdieren nam tijdens de coronacrisis fors toe. In 2019 telde Nederland nog ruim 25 miljoen huisdieren. Vorig jaar waren dat er bijna 27 miljoen. Dat is een stijging van zo'n 8 procent.

Bron: Dibevo

Veel thuis

Marie-Jose weet als geen ander hoe het is om thuis te zitten. "Ik heb altijd gewerkt, maar in 2013 ben ik van de trap gevallen. Afgelopen jaar ben ik opnieuw afgekeurd. Ik ben een alleenstaande moeder en zit veel thuis. In coronatijd zijn de sociale contacten heel beperkt. Door al het gedoe had ik behoefte aan meer dieren om me heen. Om ze te knuffelen en te verwennen. Ik had gewoon behoefte aan vrolijkheid in deze tijd."

Ze kan dan ook geen dierenwinkel instappen zonder nieuwe speeltjes te kopen. "Al ga ik twee dagen achter elkaar, ik zie toch altijd weer nieuwe hebbedingetjes. En ze gebruiken het echt. Ik word er blij van, zij worden er blij van."

Humaniseren

Ard Malenstein, CEO van Pets Place, ziet de trend dat we onze huisdieren in de watten willen leggen al een paar jaar. "In de VS is dat nog extremer. Mensen gaan huisdieren, vooral hond en kat, als leden van het gezin zien. We noemen dat het 'humaniseren' van een huisdier. Mensen vinden dat leuk, en de dieren vaak ook."

Met
Lees ook:
Met deze sticker weet de brandweer hoeveel huisdieren je hebt

Mensen besteden volgens hem ook steeds meer tijd aan hun huisdier. "Zeker nu ze thuiswerken en de verwachting is ook dat ze dat blijven doen. Het is dan leuk om de dag te breken door bijvoorbeeld met je hond te spelen. Het geeft gezelschap."

Specifieke producten

Dat resulteert er ook in dat mensen steeds specialere producten voor hun huisdier kopen. "Bijvoorbeeld allerlei soorten snacks voor honden en katten. Ook natuurlijke producten en verantwoord snacken krijgt steeds meer aandacht. Om te zorgen dat de hond of kat er niet dik van wordt." Daarnaast zijn allerlei activiteitenspeeltjes populair. "Dingen om samen met je huisdier te doen. Maar ook krabpalen voor katten, zodat ze de bank met rust laten. En kussens die goed in het interieur passen. Ja, je hond ligt in de kamer, dan wil je dat het er mooi uitziet."

Top-5 huisdieren in Nederland

Vooral honden en katten hebben tijdens de pandemie voor een stijging gezorgd. Toch staan die niet boven aan de lijst populairste huisdieren:

  1. Vijvervissen (8,2 miljoen)
  2.  Aquariumvissen (7,1 miljoen)
  3. Katten (3,1 miljoen)
  4. Zang- en siervogels (2,4 miljoen)
  5. Honden (1,9 miljoen)

Bron: Dibevo (2020)

Blijvende trend

Er zijn geen hele goede cijfers van welke huisdieren het meest in trek zijn, "maar wij hebben het idee dat het vooral honden zijn", zegt Malenstein. En of die na de pandemie blijven? "Een huisdier is een verantwoordelijkheid. Dus je moet ook na de pandemie de tijd hiervoor hebben. Ik denk dat de humanisering ervoor zorgt dat iemand niet zal denken: ik bind hem aan de boom. Een huisdier is iets blijvends."

Weten mensen nou het verschil tussen wat een dier echt nodig heeft en wat voor de leuk is? "Wij merken wel vaak dat mensen heel graag geïnformeerd worden wat ze moeten doen. Je moet zorgen dat ie zindelijk wordt, gezond blijft. Door die humanisering neemt dat denk ik toe. Alles daarbuiten is extra. De een is heel erg met gezond eten bezig, de ander met beweging. Vaak is het een reflectie van was je zelf belangrijk vindt."