Oude sokken, wat moet je ermee? Project ’n Ouwe Sok uit Helmond weet er wel raad mee. Ze zamelen sokken in om het record van langste waslijn met sokken te verbreken. Dit doen ze om geld in te zamelen voor kinderen die in armoede leven. Aan de waslijn moeten uiteindelijk 100.000 sokken komen te hangen.
Tahné Kleijn is het brein achter de recordpoging. Om geld in te zamelen wilde ze het record sokken aan een waslijn verbreken. Dat record stond toen op 6600 meter. Ze vond dat dit project meer moest zijn dan een recordpoging. dus koppelde ze er een crowdfunding aan vast. "Ik heb met eigen ogen gezien hoe het is om in armoede te lezen, dus wil ik graag meehelpen om het probleem te verhelpen", vertelt ze aan EditieNL.
Armoede
"Ik zie hoe ouders hun kinderen niet mee kunnen laten gaan op schoolreisje of ze zelfs geen boterham meegeven voor in de pauze. Het probleem is veel groter dan je van buitenaf kunt zien." De organisatie haalt geld op doormiddel van crowdfunding en een online dienstenveiling.

’n Ouwe Sok haalt geld op om bijzondere activiteiten te kunnen organiseren voor de kinderen. "Oudere kinderen krijgen vouchers om leuke dingen te gaan doen samen met hun leeftijdsgenootjes. Deze kinderen willen zichzelf namelijk liever niet profileren als arm en blijven graag anoniem." Voor jongere kinderen worden activiteiten georganiseerd die andere kinderen niet zomaar kunnen beleven. "Zo willen we ze laten overnachten in het voetbalstadion van Helmond of willen we een evenement organiseren waar bekende artiesten voor ze komen optreden."
Sokken inzamelen
Maar hoe komen ze aan al die sokken? "We hebben 37 sokkenhubs. Dat zijn particulieren die ons helpen met het inzamelen van sokken." Deze mensen verzamelen de sokken op veel creatieve manieren. "Iemand heeft bijvoorbeeld een oude container omgebouwd naar een soort van Holle Bolle Gijs. Die zegt ook netjes dankjewel als je er sokken ingooit."
Ook worden mensen gemotiveerd om sokken te doneren door een wedstrijd die de organisatie heeft opgezet. "We hebben de wijken tegen elkaar opgezet om te zien wie de meeste sokken doneert. Ook wordt er volop geflyerd en hangen onze particulieren hun tuinen vol met de opgehaalde sokken om aandacht te vragen voor de actie."

Na de recordpoging zullen de opgehaalde sokken grotendeels gedoneerd worden. "Oude sokken gaan naar culturele projecten of worden gerecycled. Nieuwe sokken gaan we doneren aan arme gezinnen hier in Helmond. Sokken en ondergoed zijn namelijk vaak niet te krijgen in kringloopwinkels. "Om ouderen ook een rol te laten spelen in de actie wordt er aan hen gevraagd om sokken te breien voor aan de lijn. "Die zullen we uiteindelijk gaan verkopen."
Zigzaggen
De recordpoging staat momenteel gepland voor Pinksteren. "We gaan er vanuit dat we tegen die tijd de 100.000 sokken hebben die nodig zijn voor de recordpoging." Of dit zal gaan lukken hangt af van de coronamaatregelen die op dat moment zullen gelden.
De waslijn moet uiteindelijk zeven kilometer lang worden. Dit wil de organisatie waarmaken door de waslijn te laten zigzaggen door het centrum van Helmond. "Bijvoorbeeld bij het cultureel centrum de Cacaofabriek. We hebben ook een heel mooi middeleeuws kasteel en ook ons kroegenplein, het Havenpark, is een optie. We willen het in ieder geval goed bereikbaar maken zodat iedereen kan komen kijken."