Familie Meiland

Je huisdier laten opzetten: 'We hadden een speciale band'

22 maart 2021 10:55 Aangepast: 22 maart 2021 14:19
Bij De Museumwinkel kunnen mensen hun dier laten opzetten

Bulldog Bommel is niet meer. De familie Meiland vindt het zo moeilijk om afscheid te nemen van hun hond dat ze hebben besloten het dier op te laten zetten. Zo kan hun trouwe viervoeter voor eeuwig onderdeel blijven van het gezin. En zij zijn lang niet de enigen die hiervoor kiezen. "Het gebeurt veel."

Jacqueline Kapiteijn (42) is in haar tienerjaren grasparkietenkweker geweest. Ze heeft veel vogels opgevoed vanaf het moment dat ze uit het ei kwamen. Als de parkieten volwassen waren, deed ze er wedstrijden mee. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bommel kan nog niet opgezet worden: 'Ligt nu in de vriezer'

Er was één vogel waar ze een speciale band mee had. "Het was echt de allermooiste grasparkiet die ik heb gehad", vertelt ze aan EditieNL. Daarom wilde ze hem na zijn dood graag laten opzetten. "Dat kon niet meteen, dus eerst heb ik 'm bewaard in de vriezer, tussen de ijsjes en de groenten. Dat was nodig om 'm goed te houden."

De opgezette vogel van Jacqueline De opgezette vogel van Jacqueline

Ze is erg blij dat ze het dier vroeger heeft laten opzetten. "Ik vind het nog steeds heel leuk om een grasparkiet te hebben in mijn huis. Mijn dochter vraagt er ook vaak naar en dan vertel ik er over. Het dier is echt prachtig geworden." 

Gerbils

Ilke Odijk uit Rotterdam kan erover meepraten. Zij heeft twee gerbils laten opzetten. "Ik heb ze drie jaar gehad en vond het te jammer om er al afscheid van te nemen. Als je ze begraaft heb je ze niet meer bij je", vertelt ze aan EditieNL.

Ze was erg gehecht aan de dieren. "Rex en Remy waren echt mijn kindjes. Veel mensen begrijpen dat niet en zeggen: wat heb je aan zo'n klein ratje? Maar voor mij waren het net honden. 's Avonds liepen ze ook vrij rond."

Ilke met Rex en Remy Ilke met Rex en Remy

De opgezette gerbils zitten in de kooi waar ze vroeger in woonden. Die staat in een kastje naast de bank. "Eigenlijk net als vroeger. In het begin was het vreemd om ze daar te hebben, maar nu vind ik het wel fijn. En mijn moeder ook. Als ik uit huis ga, gaan ze mee. Mijn vriend vindt dat ook goed."

Een opgezette hond Een opgezette hond

Niet klaar om te rouwen

Jacqueline en Ilke zijn lang niet de enige die dit doen, weet Nicolette van De Museumwinkel, een plek in Nijmegen waar mensen hun dieren kunnen laten opzetten. "Dit gebeurt veel. Het is al zo oud als de Victoriaanse tijd. Mensen kiezen ervoor omdat ze nog niet klaar zijn met rouwen. Ze willen het dier niet cremeren of begraven."

Nicolette ziet veel soorten dieren langskomen: van honden en katten tot leguanen en dwerghamsters. "In Nederland mag je alle huisdieren opzetten. Er staat geen verbod op."

Gezichtsuitdrukking

In overleg met het baasje kan de preparateur beslissen hoe de positie en de gezichtsuitdrukking worden. "Het baasje weet meestal toch het best wat typisch is voor het dier."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore