Tweede Kamerverkiezingen

Dansende Kaag overal te zien: 'Niet gewend in Nederland'

18 maart 2021 15:12
Sigrid Kaag sprong op de tafel tijdens de verkiezingsuitslag.

Na de bekendmaking van de tweede exitpoll ging Sigrid Kaag gisteravond compleet uit haar dak. Ze sprong op tafel en begon te dansen. Een foto van het moment stond vanmorgen op menig voorpagina en is ook online overal te zien. "Nederlanders zijn dit niet gewend."

Michiel Krom, communicatiedeskundige en spindoctor, vermoedt dat Kaag spontaan op tafel sprong na het horen van de exitpoll. "Dat ze zo enorm zou winnen, dat wist ze niet van tevoren. Natuurlijk klopt het dat de fotograaf precies goed stond en de tafel stevig was, maar ik denk alsnog niet dat het bedacht was."

Toch sluit hij niet uit dat er wel over was gesproken. "Ergens zou het me niet verbazen als ze heeft gezegd: nou, als we zoveel zetels winnen, dan ga ik op de tafel staan. Maar ik vermoed toch echt dat het spontaan was."

Volgens Rik Roelfzema, cultureel antropoloog en filosoof, is haar actie goed te verklaren. "Het is eigenlijk een soort dierlijk gedrag. Zoiets gebeurt onbewust. Jij bent de leider en jij springt op tafel", zegt hij tegen EditieNL.

Rituelen

Ons leven zit vol met allerlei rituelen, vertelt hij. "Feitelijk is het ook een ritueel als je danst van vreugde. In Turkije is er bijvoorbeeld een volk dat collectief samen op tafel danst. Wij Nederlanders zijn een stuk stijver. Deze actie zijn we niet gewend, maar we moeten niet vergeten dat mevrouw Kaag veel in het Midden-Oosten is geweest. Daar is dansen bijna een tweede natuur."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Kaag-effect' bejubeld door internationale media

Nederlanders zijn daarentegen al gauw van het 'doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg'. "Daarom vinden wij het allemaal hilarisch dat ze op tafel gaat staan dansen. Normaal vinden we haar keurig en stijf, maar dit was allesbehalve stijf. De foto toont aan dat ze ook maar gewoon een mens is."

Oerdrift

Kaag is volgens Roelfzema expert in het onderdrukken van driften, maar in extreme gevallen laat ze zich even gaan. "Dat gebeurde ook toen Wilders haar aansprak op die hoofddoek. Toen kwam er een oerdrift van woede naar buiten. Gisteravond was het een vreugdedrift."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore