Gorillas

Nieuwe boodschappenservice belooft bestelling binnen tien minuten te bezorgen

20 maart 2021 10:00
Beeld © EditieNL

Supermarkten die bezorgen in Rotterdam krijgen er een geduchte concurrent bij: het uit Duitsland overgewaaide Gorillas. Dit is een boodschappendienst met een haast krankzinnige belofte: binnen tien minuten zou je je bestelling in huis moeten hebben. Maar kunnen ze die belofte waarmaken?

Gorillas is in mei 2020 gestart met z'n eerste warenhuis in Berlijn. In december breidde het bedrijf uit naar Nederland. Momenteel biedt Gorillas zijn service aan in Amsterdam, Den Haag, Utrecht en nu dus ook in Rotterdam.

Uniek concept

Volgens Lead Expension-manager Anne Doeke Kooistra is het idee ontstaan vanuit de frustratie over de bezorgservices van de grotere supermarkten die hun online assortiment volledig ingericht hebben op hun bevoorradingsketen. "Dit betekent: veel producten met een langere houdbaarheidsdatum en een assortiment afgestemd op de weekboodschappen", vertelt ze aan EditieNL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ontplofte zaklamp, USB-stick met virus: de risico's van goedkoop online bestellen

Gorillas werkt veel met dagverse producten en focust zich op de snelle bezorging. De service werkt als volgt: "Klanten kunnen via de Gorillas-app hun dag- of weekboodschappen bestellen. We hebben geen minimale bestelwaarde en de bezorgkosten zijn € 1,80."

Het bedrijf werkt hard aan het uitbreiden van zijn assortiment. In de afgelopen weken werden producten van onder andere Meatless Farm, Oma’s Soup en Bocca Coffee toegevoegd aan het aanbod van Gorillas.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Online boodschappen doen? Supers momenteel overbelast

Maar kunnen ze de korte bezorgtijd ook waarmaken? Volgens Kooistra werkt Gorillas met een efficiënt systeem dat in combinatie met kleinere servicegebieden en meerdere warenhuizen per stad, de korte bezorgtijd kan garanderen. "In de verschillende centraal gelegen warenhuizen hebben we werknemers die op het moment dat bestellingen binnenkomen deze direct gereed maken en overhandigen aan een fietser die de bestelling bij de klant bezorgt."

Steeds sneller

E-commercespecialist Jesse Weltevreden ziet dat de komst van Gorillas past bij de huidige ontwikkeling en initiatieven die ontstaan om sneller te leveren. "Het gaat er steeds meer om dat producten tijdig bij de klant komen. Zeker met dagelijkse boodschappen", vertelt hij aan EditieNL.

Voorheen was het heel normaal om een paar dagen te wachten op een online bestelling. Tegenwoordig concurreren bedrijven door kortere bezorgtijden te beloven. "Vandaag besteld, morgen in huis is heel normaal. En same day delivery is ook in opkomst."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Picnic bekijkt uitbreiding naar Frankrijk

Het concept van Gorillas is volgens Weltevreden iets nieuws binnen de boodschappenwereld. "Online-supermarkten leveren meestal niet op dezelfde dag. Dus Gorillas is onderscheidend."

Alleen in de stad

De e-commercespecialist ziet de belofte om binnen tien minuten te bezorgen als een sterkte maar ook als een zwakte. "Dat werkt alleen in heel dichtbevolkte gebieden. Op platteland gaat dit businessmodel niet zo snel op."

Heel Nederland bedienen zal het bedrijf volgens Weltevreden dus niet gaan lukken. "Het komt overwaaien uit Duitsland. Daar is het succesvol omdat supermarkten zich daar meer aan randen van steden concentreren. Maar Nederland heeft een veel hogere supermarktdichtheid."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore